Održan sastanak ministrice poljoprivrede i katarske delegacije

Slika /slike/Priopcenja/Galerije/slika1.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u nazočnosti ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever-Koren te ravnateljice Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandre Zokić u četvrtak, 9. rujna 2021. godine, održala sastanak s otpravnikom poslova Veleposlanstva Države Katar u Republici Hrvatskoj Nasserom Salman Al Malekom koji joj je tom prilikom uručio pozivnicu za prvu međunarodnu hortikulturnu izložbu na Bliskom Istoku i Sjevernoj Africi  koja će se održati na događanju „Expo 2023 Doha“.

Okvir za bilateralnu suradnju između Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske i Ministarstva lokalne samouprave i okoliša Države Katar je Memorandum o razumijevanju u poljoprivredi, potpisan 2018. godine tijekom posjeta katarskog emira  Tamima bin Hamad Al Thanija u Hrvatsku. Sadržaj potpisanog Memoranduma odnosi se na potporu razvoju poljoprivrede i ribarstva u obje zemlje kroz tehničku suradnju i identifikaciju područja vezanih za poljoprivredni i ribarski sektor koji su od zajedničkog interesa te uspostavu suradnje u poljoprivredi i ribarstvu.
 
Uz razgovor o mogućnosti intenziviranja dosadašnje bilateralne suradnje u području poljoprivrede dviju zemalja, središnje teme sastanka bile su otvaranje mogućnosti u Kataru za hrvatske izvoznike proizvoda životinjskog podrijetla te uvjeti za katarske uzgajivače konja i sokola koji su zainteresirani za poslovanje u Hrvatskoj zbog odgovarajuće umjerene klime.  
 
U razdoblju od siječnja do svibnja 2021. vrijednost izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Katar bilježi rast za 50 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok uvoz nije zabilježen, pri čemu su prva tri izvozna poljoprivredno-prehrambena proizvoda jabuke, kruške i dinje s 52 posto udjela te čokolada i ostali prehrambeni proizvodi koji sadrže kakao s udjelom od 15 posto. U tijeku je otvoren postupak za ishodovanje odobrenja za izvoz ovaca i koza u Katar.

Pisane vijesti