Održan radni sastanak ministara poljoprivrede zemalja jugoistočne Europe 2020

Slika /slike/Priopcenja/2020_11_17_sastanak.jpg

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i državni tajnik Tugomir Majdak sudjelovali su na 14. godišnjem radnom sastanku ministara poljoprivrede za zemlje jugoistočne Europe 2020 koji je održan u utorak, 17. studenoga 2020. godine. Radnom sastanku je, uz Stalnu radnu skupinu za regionalni ruralni razvoj (SWG), ove godine domaćin Republika Srbija, ali je zbog pandemije COVID-19 održan virtualnim putem.

Ministrica Vučković je u svojem izlaganju istaknula kako, iako RH više nije članica SWG-a, i dalje svrstava regionalnu suradnju visoko među vanjsko-političkim prioritetima. Dodala je kako je kriza izazvana širenjem bolesti COVID-19 samo dokazala važnost transparentne i snažne suradnje između zemalja JI Europe i spremnost za rješavanje svih međusobnih razlika te istaknula kako članice SWG-a imaju snažnog partnera u Republici Hrvatskoj na putu ka europskim integracijama i punopravnom članstvu u EU, uz spremnost Hrvatske da podijeli stručna znanja i iskustvo u novim europskim politikama te pomogne u procesu njihove transformacije u skladu s Europskim zelenim dogovorom. 

Pregled trenutnog stanja u hrvatskoj poljoprivredi i negativnih utjecaja pandemije, mjera koje je hrvatska administracija izradila kao pomoć najosjetljivijim sektorima uslijed pandemije, kao i buduće prioritete hrvatskog poljoprivrednog – prehrambenog sektora podijelio je sa sudionicima sastanka državni tajnik Tugomir Majdak. 

Na sastanku su sudjelovali visoki predstavnici 14 zemalja, među njima i ministri poljoprivrede Kosova, Sjeverne Makedonije i Slovenije. Hrvatska je bila članica SWG-a od 2008. godine do 2014. godine, te je ulaskom u EU dobila status zemlje promatrača. Države članice SWG su Srbija, Crna Gora, Makedonija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Albanija i Bugarska, a uz RH države promatrači su i Slovenija, Austrija, Mađarska, Italija, Njemačka i Autonomna Pokrajina Vojvodina. 

Ova radna skupina je osnovana 2005. godine na temelju zajedničke želje da se ustanovi neformalna organizacija za održivi ruralni razvoj u zemljama JI Europe. SWG održava redovne sastanke na visokoj razini, kao i brojne stručne sastanke tijekom godine na kojima se identificiraju zajedničke potrebe i interese zemalja u području ruralnog razvoja te daje potporu zajedničkom planiranju prekograničnih projekata ruralnog razvoja.



Pisane vijesti