Održan prvi kolegij mediteranske poljoprivrede na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu

Slika /slike/Priopcenja/1.kolegij_170223.jpeg
Ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandra Zokić i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać održali su u petak, 17. veljače 2023., prvi kolegij mediteranske poljoprivrede na Institutu za jadranske kulture i melioraciju krša u Splitu s predstavnicima Instituta, Splitsko-dalmatinske županije, Zadružnog saveza Dalmacije, Zajednice udruga maslinara i uljara Hrvatske, Udruženja Vino Dalmacije, Udruge pčelara Dalmacije te Udruge proizvođača i prerađivača mediteranskih poljoprivrednih kultura DALMIKA.
 
Teme prvog u nizu kolegija s ciljem razvoja i unapređenja mediteranske poljoprivrede bile su aktualnosti u sektoru maslina i maslinovog ulja, prilagodbe vinogradarske proizvodnje na klimatske promjene, izmjene za proizvodno vezana plaćanja u stočarstvu te sektorska intervencija u SP ZPP-u za pčelarstvo. Predstavnici poljoprivrednika pozdravili su ovu inicijativu i dijalog, osobito sudjelovanje znanstvene zajednice, te su istaknuli teme od interesa i otvorena pitanja koje će se obrađivati na sljedećim kolegijima.
 
Splitsko-dalmatinska županija daje značajan doprinos razvoju poljoprivrede ovoga kraja,  a cilj ovakve suradnje administracije i struke s poljoprivrednicima jesu konkretnije usmjerene potpore, unapređenja mogućnosti ulaganja te udruživanje poljoprivrednika u jadranskom dijelu Hrvatske. Prvi kolegij je organiziran u Splitu, ali ova okupljanja održavat će se na cijelom jugu Hrvatske te će se širiti i na kolegije vezane uz pojedine teme i sektore.

Pisane vijesti