Održan bilateralni sastanak ministrice Vučković s alžirskim veleposlanikom na temu suradnje u području poljoprivrede

Slika /slike/Priopcenja/sastanak Alzir.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u utorak, 24.studenoga 2020. sastanak s veleposlanikom Alžirske Narodne Demokratske Republike u Republici Hrvatskoj, Nj.E., g. Mokhtar-Amineom Khelifom, na temu  razvoja bilateralne suradnje između Alžira i Republike Hrvatske u području poljoprivrede. Na sastanku je dogovoreno kako će se definirati nacrt Sporazuma o suradnji dvije zemlje u području poljoprivrede, o kojem će se raspraviti i na videokonferenciji koja će se održati na razini dva ministarstva nadležna za poljoprivredu i ribarstvo. Trenutno je u proceduri odobravanja predloženi model veterinarskih certifikata za izvoz goveda za klanje u Alžir, dok je za goveda za daljnji uzgoj trenutno u tijeku faza procjene zaprimljenih veterinarsko zdravstvenih uvjeta za izvoz.

Hrvatska i Alžir su mediteranske zemlje članice Komisije za ribarstvo Sredozemlja (GFCM) i imaju zajednički interes u provedbi Strategije održivog razvoja akvakulture na području Sredozemlja i Crnog mora.

Interes Hrvatske strane za suradnjom s Alžirom jest razmjena znanja i iskustava u svim segmentima akvakulture, marikulture i dodavanja vrijednosti ribljim proizvodima, modernizaciji tehnologija prerade ribe, razvoja tržišta, kao i educiranja znanstvenika i stručnjaka u području ribolova i akvakulture. Hrvatska bi željela intenzivirati suradnju s Alžirom u vanjskoj trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, posebno suradnju u području stočarstva i izvoza halal certificiranih proizvoda na području uzgoja goveda, koza i ovaca, kao i peradi te intenzivirati razmjene poljoprivredno-prehrambenim proizvodima s obzirom da Hrvatska za izvoz može ponuditi vunu, ribu, meso, voće, povrće, žitarice i drugo.

Poljoprivredno-prehrambeni proizvodi u ukupnoj vrijednosti izvoza Hrvatske u Alžir u prošloj godini sudjeluju s 0,51%, dok u ukupnoj vrijednosti uvoza iz Alžira u Hrvatsku sudjeluju s 0,04% iz čega se može zaključiti kako Republika Hrvatska do sada nije imala značajniju trgovinsku suradnju s Alžirskom Narodnom Demokratskom Republikom u području poljoprivrede.

Alžir se u 2019. godini u rangu naših najznačajnijih izvoznih tržišta nalazio na 100. mjestu, a u rangu naših najznačajnijih uvoznih tržišta 2019. godine nalazio se na 113. mjestu.

Pisane vijesti