Održan bilateralni sastanak hrvatske i talijanske ministrice poljoprivrede

Slika /slike/Priopcenja/2020_11_24_sastanak.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je u ponedjeljak, 23.studenoga 2020. bilateralni sastanak videovezom s talijanskom kolegicom Teresom Bellanovom. Ovaj bilateralan sastanak bio je pripremni sastanak za predstojeći 4. Koordinacijski odbor ministara Hrvatske i Italije koji će se održati 30. studenoga 2020. godine, a na kojem će se usvojiti i Zajednička izjava o daljnjoj suradnji dvije države. Teme sastanka su bile dodatno intenziviranje suradnje na području ribarstva, oznake kvalitete za maslinovo ulje, razvoj sustava prepoznatljivosti i promocije mesa iz Republike Hrvatske na talijanskom tržištu, prijenos talijanskih iskustava u radu proizvođačkih organizacija i nutritivno označavanje hrane.
 
Hrvatska i Italija i nadalje će predano međusobno surađivati putem Regionalne grupe ADRIATICA u okviru koje se odvija bilateralna suradnja na političkoj i stručnoj razini u segmentu ribarstva. Obje se zemlje slažu da će nastaviti suradnju na izradi novog GFCM višegodišnjeg plana za malu plavu ribu u Jadranu, budući da postojeći GFCM paket hitnih mjera upravljanja istječe 2021. Obje zemlje smatraju važnim zadržati trenutni pristup upravljanju, a koji se temelji na upravljanju ribolovnim naporom uz dodatno ograničenje ukupnog. Također, dvije su zemlje suglasne kako je potrebno osigurati stabilnost, provesti odgovarajuću evaluaciju dosad provedenih mjera upravljanja te dodatno unaprijediti znanstvenu procjenu stanja stokova. Obje države prepoznaju pozitivne učinke uspostavljenog područja ograničenog ribolova u Jabučkoj kotlini što se pokazalo kao odgovarajući mehanizam za zaštitu i oporavak pridnenih ribolovnih resursa na Jadranu te podržavaju dugoročni nastavak postojećeg režima upravljanja na tom području.
 
Hrvatska strana izvijestila je o inicijativi za uvođenje nove oznake kvalitete za maslinovo ulje te su dvije zemlje dogovorile nastavak suradnje na području stočarstva i kvalitete hrane, s obzirom da je Italija dugogodišnji trgovinski partner od velike važnosti za stočarski sektor Hrvatske. Također, Hrvatska je iskazala interes za razmjenu znanja i iskustva u vezi s talijanskim modelom organizacije proizvođača. Hrvatska i Italija također dijele mišljenje da označavanje hrane može biti koristan alat za prenošenje točnih i transparentnih informacija potrošačima te se obje strane slažu oko važnosti označavanja porijekla  prehrambenih proizvoda i sirovina, kao i o potrebi znanstvenog pristupa označavanju hranjivih sastojaka, potičući uravnoteženu prehranu i lokalnu proizvodnju.

Pisane vijesti