Održan 33. Kongres ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a u šibeniku

Slika /slike/Priopcenja/dt_majdak_kongres ugostitelja.jpg
Državni tajnik Tugomir Majdak je u ponedjeljak, 15. studenog 2021. godine, sudjelovao na 33. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a koji se održava od 14. do 16. studenog u Šibeniku uz sudjelovanje brojnih ugostitelja iz Hrvatske i inozemstva, predstavnika resornih ministarstava, saborskih zastupnika, županijskih čelnika i predstavnika komorskog sustava. Domaćin ovogodišnjeg Kongresa je Obrtnička komora Šibensko-kninske županije, a pokrovitelji su Ministarstvo turizma i sport, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja te Hrvatska turistička zajednica.
 
U okviru Kongresa održana je panel rasprava “Gastronomija - pokretač domaće proizvodnje, promotor destinacije” u kojoj je sudjelovao državni tajnik Majdak, koji je tom prilikom izjavio: Kao što se nakon pandemije Covid-19 ne trebamo bojati za hrvatski turizam, isto tako se nakon iste pandemije i katastrofalnog potresa ne trebamo bojati niti sramiti hrvatske poljoprivrede i kvalitetnih lokalnih proizvoda iz naših sela. Hrvatsku gastronomsku kartu treba osnažiti regionalno i lokalno, a OPG-ove, obrtnike i pravne osobe u poljoprivredi nastaviti udruživati u proizvođačke organizacije koje će kontinuirano plasirati hranu na tržište. RH je zaštitila EU oznakama kvalitete 31 prehrambeni proizvod, a dobrovoljna oznaka Dokazana kvaliteta daje dodatnu prepoznatljivost sljedivosti i kvalitete hrane za potrošače.”
 
Naime, u svrhu poboljšanja konkurentnosti i promocije domaćih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Ministarstvo poljoprivrede osmislilo je Nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda – „Dokazana kvaliteta“, a jabuke s tom oznakom već se nalaze na policama hrvatskih trgovina. Njome se potrošaču garantira kupovinu proizvoda domaćeg podrijetla i više kvalitete iz kontrolirane proizvodnje, a proizvođače štiti od nepoštenih trgovačkih praksi. 

Pisane vijesti