Objavljena četiri nova natječaja iz Programa ruralnog razvoja vrijedna gotovo 479 milijuna kuna

Slika /slike/Genericke/2019-polja iz zraka.jpg
U srijedu, 29. prosinca 2021. godine, objavljena su, uz natječaj za ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju, i tri natječaja u okviru Programa ruralnog razvoja koja se odnose na ulaganja u tov svinja, potpore za zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš te potpore za korištenje obnovljivih izvora energije, a čija ukupna vrijednost raspoloživih sredstava javne potpore iznosi gotovo 479 milijuna kuna. Rok za podnošenje zahtjeva za potporu i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu od 1. ožujka 2022. godine do 27. travnja 2022. godine, dok je za rok za prijavu na natječaj za ulaganja u sjemenarstvo i rasadničarstvo od 1. veljače 2022. do 30. ožujka 2022. godine.

Naime, za operaciju 4.1.1 „Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava“ - ulaganja u tov svinja, a čime će se povećati kapacitet za tov svinja za više od 30.000 tovljenika, ukupan iznos raspoloživih sredstava javne potpore iznosi 200 milijuna kuna, od čega je 120 milijuna kuna predviđeno za mikro, male i srednje korisnike te 80 milijuna kuna za velike korisnike. Prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija u sektoru svinjetine.

Također, u sklopu iste operacije objavljen je Natječaj za ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju, vrijedan 70 milijuna kuna. Od toga je 50 milijuna kuna namijenjeno za korisnike koji traže potporu za sektor sjemenske proizvodnje, a 20 milijuna kuna je predviđeno za korisnike koji traže potporu u sektoru rasadničarske proizvodnje. Prihvatljivi korisnici su: a) fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena ili upisane u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala, koje imaju evidentiranu godišnju proizvodnju sjemena/sadnog materijala pri HAPIH-u ili b) proizvođačke organizacije priznate u sektoru žitarica ili krmnog bilja ili živog drveća i drugih biljaka, lukovica, korijenja i sl., rezanog cvijeća i ukrasnog lišća ili lana i konoplje ili voća i povrća ili vina, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija i upisane u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena ili Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala, koje imaju evidentiranu godišnju proizvodnju sjemena/sadnog materijala pri HAPIH-u, isključujući fizičke i pravne osobe koje se bave isključivo uvozom i/ili distribucijom sjemena i/ili sadnog materijala i/ili prodajom u originalnom pakiranju.


Za provedbu  operacije 4.1.2 „Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš“  osiguran je iznos od 67 milijuna kuna, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika te proizvođačke organizacije priznate u sektoru stočarstva - svinjetine, mlijeka i mliječnih proizvoda, govedine i teletine, mesa peradi ili ovčetine i kozletine.
 
U svrhu povećanja učinkovitog korištenja energije danas je objavljen i Natječaj vrijedan gotovo 142 milijuna kuna u okviru operacije 4.1.3 „Korištenje obnovljivih izvora energije“, a prihvatljivi korisnici su fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika.

U srijedu, 29. prosinca 2021. godine, objavljen je u sklopu operacije 4.1.1. Natječaj za restrukturiranje, modernizaciju, povećanje konkurentnosti, poljoprivrednih gospodarstava – ulaganja u sjemensku i rasadničarsku proizvodnju. Natječaj je vrijedan 70 milijuna kuna, od toga je namijenjeno 50 milijuna kuna za korisnike koji traže potporu za sektor sjemenske proizvodnje, a 20 milijuna kuna je predviđeno za korisnike koji traže potporu u sektoru rasadničarske proizvodnje. Prijave na ovaj Natječaj traju od 1. veljače 2022. do 30. ožujka 2022. godine.

Svrha Natječaja je podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava ulaganjima u skladišne kapacitete/kapacitete za proizvodnju sadnog materijala, podizanje matičnih nasada vinove loze ili voćnih vrsta, doradbene ili oplemenjivačke kapacitete te mehanizaciju za vlastitu poljoprivrednu proizvodnju sjemena ili sadnog materijala, matične nasade vinove loze ili voćnih vrsta. Intenzitet potpore po projektu iznosi do 50 % javne potpore te se može uvećati za dodatnih 20% u slučaju da ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, da se ulaganje odvija u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ako se ulaganje provodi kao zajednički projekt.
 
Prihvatljivi korisnici su: a) fizičke i pravne osobe upisane u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena ili upisane u Upisnik poljoprivrednika i Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala, koje imaju evidentiranu godišnju proizvodnju sjemena/sadnog materijala pri HAPIH-u ili b) proizvođačke organizacije priznate u sektoru žitarica ili krmnog bilja ili živog drveća i drugih biljaka, lukovica, korijenja i sl., rezanog cvijeća i ukrasnog lišća ili lana i konoplje ili voća i povrća ili vina, sukladno posebnim propisima kojima se uređuje rad proizvođačkih organizacija i upisane u Upisnik dobavljača poljoprivrednog sjemena ili Upisnik dobavljača poljoprivrednog sadnog materijala, koje imaju evidentiranu godišnju proizvodnju sjemena/sadnog materijala pri HAPIH-u, isključujući fizičke i pravne osobe koje se bave isključivo uvozom i/ili distribucijom sjemena i/ili sadnog materijala i/ili prodajom u originalnom pakiranju.
  
Detalje i natječaje pogledajte ovdje: 4.1.1 - ulaganja u tov svinja, 4.1.1. - ulaganja u sjemenarstvo i rasadničarstvo 4.1.2, 4.1.3.

Pisane vijesti