Objavljen novi natječaj za obnovu potresom pogođenih područja vrijedan 100 milijuna kuna

Slika /slike/Priopcenja/2020_1_7_drvna.jpg
U utorak, 28. prosinca 2021. godine, u pojednostavljenoj i ubrzanoj proceduri objavljen je još jedan Natječaj za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala, pri čemu ukupan iznos raspoloživih sredstava iznosi 100 milijuna kuna. Intenzitet javne potpore iznosi 100 %, a rok za podnošenje zahtjeva i dostavu Potvrde o podnošenju zahtjeva za potporu je od 28. siječnja 2022. do 28. ožujka 2022. godine. Svrha Natječaja je dodjela potpore za obnovu poljoprivrednog potencijala narušenog potresima, kako bi se osigurao nastavak i održivost poljoprivredne proizvodnje na pogođenim područjima. 

Uz brojne hitne mjere pomoći, Ministarstvo poljoprivrede je nakon potresa otvorilo prilagođene i pojednostavljene natječaje koji su poljoprivrednicima omogućavali brzu prijavu nastale štete, a omogućene su prijave i korisnicima koji nisu upisani u Upisnik poljoprivrednika. Pojednostavljena je dokumentacija za prijavu na spomenute natječaje te je obveza dostave određene dokumentacije pomaknuta na kraj ulaganja. Kreiran je i jamstveni program u suradnji s Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, koji osigurava isplatu predujma poljoprivrednicima, a garancija se može opravdati sve do zadnje rate, što značajno olakšava zatvaranje financijske konstrukcije projekta. Kao i cijele godine do sada, osigurana je stalna podrška savjetnika Ministarstva poljoprivrede na terenu, koji su podnosili prijave zajedno s poljoprivrednicima i pružali potrebnu podršku u vidu informacija i savjeta.

Na već provedenim natječajima za istu svrhu pristigla je 171 prijava i zatražena vrijednost potpore veća od 76 milijuna kuna, a do sada je izdano više od 50 odluka o dodjeli potpore te započeto s isplatama sredstava, pri čemu je primjetan porast projekata koji uključuju obnovu gospodarskih objekata.  Ministarstvo poljoprivrede objavljivat će natječaje za financiranje obnove poljoprivrednih potencijala dokle god će biti interesa i potrebe poljoprivrednika za takvim tipom potpore.

Detalji Natječaja nalaze se na poveznici.

Pisane vijesti