Obilježeni 2. Dani OPG-ova s područja Općine Ivankovo

  • Slika /slike/Priopcenja/2022_05_23_TM1.jpg
  • Slika
  • Slika
Državni tajnik Tugomir Majdak je u nedjelju, 22. svibnja 2022. godine sudjelovao na manifestaciji 2. Dani obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva s područja Općine Ivankovo te je u nazočnosti župana Vukovarsko-srijemske županije Damira Dekanića i brojnih drugih posjetitelja održao prezentaciju na temu „Što se za OPG mijenja novim Strateškim planom Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske od 2023. do 2027. godine“.

Glavne teme koje su predstavljene kroz tri tematska bloka su Strateški plan ZPP, udruživanje u proizvođačke organizacije i reakcije institucija na globalnu krizu i rast cijena inputa u poljoprivredi.

Udruženi OPG-ovi mogu daleko rentabilnije proizvoditi u današnjim globalnim prilikama, a rješenje su proizvođačke organizacije. Imamo vrlo uspješnih primjera kod novoosnovanih organizacija koje kvalitetnije rješavaju problematiku svojih članova, ne samo vezano uz povoljniju nabavu repromaterijala već i u okviru snažnije pozicije na tržištu te vlastitog investicijskog ciklusa i povećanja kapaciteta i ponude. Suradnja s institucijama je u tom dijelu vrlo važna kako bi svi pravovremeno odgovorili na nove izazove.” izjavio je državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak.

Udruživanje primarnih poljoprivrednih proizvođača u proizvođačke organizacije prednjači u sektoru voća i povrća. Europska komisija je krajem travnja odobrila hrvatski Program državne potpore za izgradnju logističkih i distribucijskih centara u sektoru voća i povrća vrijedan 54 milijuna eura. Podloga za odobrenje je operativni program kojeg je usvojila Vlada RH na prijedlog Ministarstva poljoprivrede u prosincu 2021.
 

Pisane vijesti