Obilježena 97. obljetnica Hrvatskog lovačkog saveza

Slika /slike/Priopcenja/21aaec16-5adc-4f0f-b42d-a1db0131dd72.JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića s ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u petak, 9. prosinca 2022., u nazočnosti saborskog zastupnika i izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Stipana Šašlina, župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića i načelnika Općine Berek Mate Tonkovića, sudjelovala na obilježavanju Dana Hrvatskog lovačkog saveza.  

Od svog osnutka 1925., Hrvatski lovački savez djeluje na području lovstva, očuvanja prirodne i kulturne baštine te bioraznolikosti kroz očuvanje staništa. Prilikom današnjeg obilježavanja 97 godina neprekinutog rada i djelovanja HLS-a, ministrici Vučković je dodijeljeno Zlatno lovačko odlikovanje „Sv. Hubert“. Ministrica je u svom obraćanju uputila čestitke povodom obljetnice i zahvalila na priznanju, naglasivši kako je Hrvatski lovački savez kao središnja institucija hrvatskog lovstva koja okuplja preko 60 tisuća lovaca vrijedan partner Ministarstva poljoprivrede.

Ministrica je također istaknula da su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatski lovački savez zajednički pronašli rješenje važnog pitanja, štete od divljači u prometu, s obzirom na to da je polica osiguranja istekla 1. lipnja 2022. te na tri poništena postupka javna nabave. Ministarstvo je donijelo odluku o izravnoj dodjeli financijskih sredstava HLS-u namijenjenih za štete od divljači u prometu do sklapanja ugovora o nabavi police, vrijednosti 4,1 milijuna kuna mjesečno, a do sada je isplaćeno 24,6 milijuna kuna. Od 2018. do 2021. utrošeno je gotovo 109 milijuna kuna za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač za područje cijele Republike Hrvatske.

Pisane vijesti