Obilježen početak 77. kampanje prerade šećerne repe u pogonu HIŠ-a

  • Slika /slike/Priopcenja/1HIS1392023.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je na sastanku s predstavnicima Hrvatske industrije šećera čime je ujedno obilježen i početak 77. kampanje prerade šećerne repe u pogonu HIŠ-a u utorak 12. rujna 2023. godine u Županji.
 
U Hrvatskoj će ove godine 350 proizvođača proizvesti oko 600 tisuća tona šećerne repe, iz koje će se proizvesti približno 85 tisuća tona šećera što je dovoljno za domaće potrebe, rečeno je između ostalog na sastanku.
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kazala je kako je šećerna repa tradicionalno važna hrvatska kultura te kako trebamo težiti dobrim ekonomskim rezultatima, ali da pritom ne smijemo izgubiti našu tradiciju na koju smo ponosni. „U ovom lancu, u ovom sektoru imamo jednu dobru vertikalnu povezanost između primarne proizvodnje i prerade u Vukovarsko-srijemskoj županiji koju ova Vlada na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem želi zadržati“, kazala je ministrica Vučković, naglasivši kako će Vlada i Ministarstvo poljoprivrede i dalje podupirati ovaj sektor, nastojeći odgovoriti na sve izazove i osigurati kontinuitet potpore.
 
Također, sve sudionike sastanka izvijestila je kako je u e-savjetovanje pušten Program potpore za proizvođače šećerne repe za razdoblje od 2023. do 2027. godine kojim se osigurava dodatna stabilnost i kontinuitet proizvodnje povećanim intenzitetom potpore za proizvođače. Sredstva za provedbu ovoga Programa u 2023.. godini u iznosu od 1.300.000,00 eura osigurana su u Državnom proračunu Republike Hrvatske
 
„Cilj ovoga Programa potpore je zadržati interes proizvođača za proizvodnju šećerne repe i smanjiti negativni trend u sektoru šećera u Republici Hrvatskoj s krajnjim ciljem povećanja ukupnih proizvodnih površina pod šećernom repom, kako bi se uzgoj šećerne repe zadržao na poljoprivrednim površinama i osigurao rad postojećih preradbenih kapaciteta“, rekla je ministrica Vučković.
 
Sudionici sastanka pozdravili su novi višegodišnji program potpore za proizvođače šećerne repe. Na sastanku su sudjelovali predstavnici HIŠ-a na čelu s predsjednikom Uprave Željkom Zadrom.

Pisane vijesti