Obilježavanje Dana grada Đakova i radni posjet PP Orahovica

  • Slika /slike/Priopcenja/345304062_146938291560745_8194598079245312097_n.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je kao izaslanica predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić u ponedjeljak, 8. svibnja 2023. godine, u nazočnosti izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i saborskog zastupnika Gorana Ivanovića, župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića, gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića te predstavnika jedinica lokalne i regionalne samouprave u Đakovu sudjelovala na Svečanoj akademiji povodom 784. rođendana ovog grada. Također, ministrica Vučković danas je u nazočnosti ravnatelja Uprave za ribarstvo Ante Mišure posjetila Poljoprivredno poduzeće Orahovica, pri čemu je obišla tvornicu za preradu ribe i nasade lješnjaka.

Ministrica Vučković je u svom obraćanju svim Đakovčankama i Đakovčanima čestitala njihov dan, istaknuvši kako je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade da zadrži obitelji i mlade u ruralnim područjima i poboljša demografsku sliku sela, o čemu svjedoči projekt Slavonija, Baranja i Srijem, koji je stavio fokus svih resora na zajedničku potporu pet slavonskih županija, ali i brojna ulaganja iz Programa ruralnog razvoja kroz koji je do danas u Osječko-baranjskoj županiji odobreno 420,5 milijuna eura potpora, od čega 26,5 milijuna eura zauzimaju sredstva na području grada Đakova. Podsjetila je i kako se ovo područje veže i za veliki doprinos hrvatskom konjogojstvu kroz djelovanje Ergele Đakovo, jedne od najstarijih ergela u Europi, istaknuvši kako je riječ o neprocjenjivoj tradiciji i iznimnoj vrijednosti za ovaj grad, ali i cijelu Republiku Hrvatsku.

Iz Mjere 7 Programa ruralnog razvoja u županiji je odobreno 35,5 milijuna eura, uključuje 16 ulaganja u dječje vrtiće, 25 ulaganja u nerazvrstane ceste te 9 ulaganja u kulturne i društvene domove, kao i 9 vatrogasnih domova. U Osječko-baranjskoj županiji danas djeluje 12 244 poljoprivrednika, a taj broj je u 2022. u odnosu na 2015. godinu povećan za više od 14 %. Bilježi se i rast udjela mladih poljoprivrednika u ukupnom broju poljoprivrednika u županiji - s 14,3% na 19,6%. 

Ministrica Vučković danas je bila i u radnom posjetu Poljoprivrednom poduzeću Orahovica, a tom prilikom obišla je tvornicu za preradu ribe te nasade lješnjaka ove tvrtke. Riba PP Orahovice se prerađuje u modernim pogonima te na tržište plasiraju svježi, smrznuti i dimljeni program, a lijesku uzgajaju na oko 660 hektara uz prateći pogon za doradu lješnjaka. Osnovne djelatnosti PP Orahovice su ratarska, stočarska, voćarska, vinogradarska i ribnjačarska proizvodnja te prerada ribe i proizvodnja vina, a tvrtka je korisnik mjera Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Pisane vijesti