Novi ugovori vrijedni 4 milijuna kuna u Sisačko-moslavačkoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/5a2f5371-7b8a-4e99-8546-431834961d21.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Sisku u utorak, 10. svibnja 2022. godine, s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem  i ravnateljicom Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Jelenom Đugum i suradnicima te u nazočnosti župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka, uručila nove ugovore iz Programa ruralnog razvoja, pri čemu je u Sisačko-moslavačku županiju upućeno ukupno 4 milijuna kuna potpore. Također, ministrica Vučković je posjetila lokalnu podružnicu Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju te održala sastanak sa županom i suradnicima na temu ulaganja, mjera i projekata koji će doprinijeti rastu i razvoju poljoprivrede toga područja.

Ugovori iz Programa ruralnog razvoja koji su danas upućeni u Sisačko-moslavačkoj županiju vrijedni su 4 milijuna kuna, a odnose se na obnovu i razvoj poljoprivredne proizvodnje na potresom pogođenom području te više od 1,4 milijuna kuna vrijedne potpore za mlade i male“, izjavila je ministrica Vučković te podsjetila kako je ovo Ministarstvo do sada objavilo tri pojednostavljena natječaja Mjere 5 uz pomoć koje se već obnavljaju potresom stradali poljoprivredni objekti, stada i proizvodni kapaciteti, pri čemu je kroz prva dva natječaja izdano 79 odluka o financiranju u iznosu od 15,2 milijuna kuna, dok je na posljednjem natječaju zaprimljeno 106 prijava u iznosu tražene potpore od 73,8 milijuna kuna.
 
Uz pomoć tri ugovora o potpori u okviru Mjere 5 obnovit će se objekti za držanje stoke i skladištenje poljoprivrednih strojeva, opreme i repromaterijala, dok će se kroz osam ulaganja u okviru Mjere 6, uz izgradnju potrebnih objekata i nabavu neophodne mehanizacije, proširiti uzgoj peradi te povećati stada korisnika i nabavom junica, omica i crnih slavonskih svinja. Također je dodijeljen ugovor o potpori za nabavu električne ograde za zaštitu od divljači u okviru operacije 4.4.1.„Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša“. 
 
Kroz Program ruralnog razvoja do sada je u Sisačko-moslavačkoj županiji ugovoreno gotovo 1,3 milijarde kuna te isplaćeno više od milijardu kuna, pri čemu je u okviru Mjere 7 koja se odnosi na temeljne usluge i obnovu sela ugovoreno više od 143 milijuna kuna što uključuje i 4 ulaganja u vrtiće, 6 ulaganja u sektor vodoopskrbe, isto toliko ulaganja u društvene domove/kulturne centre te 8 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta. Samo putem COVID-19 mjera pomoći u Županiju je isplaćeno 23,6 milijuna kuna.

Pisane vijesti