Novi ugovori iz mjere 4 - poljoprivrednicima 127 milijuna kuna

  • Slika /slike/Priopcenja/01-218.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ukupna vrijednost potpore projektima iznosi 127,3 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost ulaganja više od 230 milijuna kuna.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković prisustvovala je danas, 29. srpnja 2019. godine potpisivanju 59 novih ugovora iz mjere 4 Programa ruralnog razvoja, za tipove operacije 4.1.1. Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednog gospodarstva - stočarstvo i peradarstvo te voće i povrće i 4.1.2. Zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš koje je s poljoprivrednicima potpisala ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Matilda Copić.
 
„Ulaganja u modernizaciju i opremanje poljoprivredne proizvodnje u cilju povećanja konkurentnosti jedni su od primarnih ciljeva Programa ruralnog razvoja. Dodatni napori poljoprivrednika u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš kontroliraju i smanjuju rizike uz upravljanje sustavima i procesima koji zaokružuju poslovne procese, ali i iskazuju društvenu odgovornost i etičnost. Drago mi je da se pokazao veliki interes poljoprivrednika za poboljšanje proizvodnje – 59 korisnika dobiti će više od 127 milijuna kuna potpore, u mjeri za koju je sveukupno zaprimljeno najviše prijava i u kojoj su najviša ulaganja.“,

izjavila je ministrica Marija Vučković.
 
Korisnici kod obje operacije su fizičke i pravne osobe upisne u Upisnik poljoprivrednika i proizvođačke grupe/organizacije. Kod operacije 4.1.1. najviša vrijednost javne potpore po projektu za ulaganja isključivo u kupnju nove poljoprivredne mehanizacije i opreme, radnih strojeva te gospodarskih vozila može iznositi 1.000.000 EUR. Intenzitet potpore iznosi do 50% vrijednosti ukupno prihvatljivih troškova, a može se uvećati za dodatnih 20 postotnih bodova i to za mlade poljoprivrednike, zajedničke projekte, integrirane projekte, ulaganja u planinska područja, područja sa značajnim prirodnim ograničenjima i ostala područja s posebnim ograničenjima, ulaganja unutar Europskoga inovacijskog partnerstva (EIP), ulaganja povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima i ekološkom poljoprivredom.
 
Najviša vrijednost potpore u operaciji 4.1.2. iznosi od 5.000 do 1.000.000 EUR s intenzitetom potpore do 75% vrijednosti, a može se uvećati za dodatnih 20 postotnih bodova kao i pod gore navedenim uvjetima.
 
Iz mjere 4 do sada je ugovoreno preko 1500 projekata koje Ministarstvo poljoprivrede podupire s više od 3,7 milijardi kuna, a sve su to projekti usmjereni napretku i razvoju hrvatskog poljoprivredno-prehrambenog sektora. Od 2017. godine raspisujemo natječaje koji su usmjereni na različite sektore i različite kategorije korisnika pa je takva podjela osigurala bolju disperziju sredstava. Tako je i ovaj natječaj podijeljen sektorski na sektore voća i povrća te za sektor stočarstva i peradarstva te na velike i male korisnike, pri čemu je za male korisnike namijenjeno 50% više sredstava nego za velike i to upravo s ciljem daljnjeg jačanja njihove konkurentnosti. 

Pisane vijesti