Novi slučaj ptičje gripe kod divljih ptica u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Slika /slike/Priopcenja/20220225_pticja.jpg
Visokopatogena influenca ptica (VPIP), podtipa H5N1 nastavlja cirkulirati u populaciji divljih ptica na području Republike Hrvatske u 2022. godini. Zadnji slučaj VPIP podtipa H5N1 potvrđen je 21. veljače 2022. u uzorku uginulih crvenokljunih labudova s područja Vukovarsko-srijemske županije (općina Ivankovo, rijeka Biđ).

S obzirom da su odrađene sve propisane mjere u zonama ograničenja na području Osječko-baranjske županije koje su postavljene zbog izbijanja VPIP, podtipa H5N1, u domaće peradi na području naselja Branjin Vrh u siječnju 2022. godine te nisu utvrđeni novi slučajevi u domaće peradi, ukinute su mjere koje su se odnosile na predmetne zone ograničenja.
 
Obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju i nastavak cirkulacije virusa influence ptica u populaciji divljih ptica u Republici Hrvatskoj ponovno ističemo važnost pridržavanja svih mjera određenih Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN, 132/21) na cijelom području Republike Hrvatske. Također, apeliramo na posjednike da se, bez obzira na broj ptica koje imaju na svojim gospodarstvima, obvezno pridržavaju istih, a svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja, smanjenje proizvodnje, smanjen unos hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu obavezno prijave nadležnoj veterinarskoj organizaciji.
 
Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je Europsku komisiju o ovim potvrđenim slučajevima influence ptica te je osigurana 24-satna pripravnost na broj telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u divljih ptica.
 
Sve informacije i preporuke o influenci ptica dostupne su na poveznici.
 

Pisane vijesti