Novi programi pomoći poljoprivrednicima i ribarima

Slika /slike/Priopcenja/žetva.jpg
Ministarstvo poljoprivrede pripremilo je  dva programa potpore vrijedna 130 milijuna kuna, pri čemu se na poljoprivrednike, a za olakšanje tereta rastućih troškova nadolazeće sjetve,  odnosi 80 milijuna kuna, a za ribare, uzgajivače i prerađivače 50 milijuna kuna. Programi će se u narednim danima uputiti Europskoj komisiji na komentar i odobravanje.

Kako bi se ublažio rast cijena u poljoprivrednoj proizvodnji te nadoknadio dio troškova nabave gnojiva, Ministarstvo poljoprivrede kreiralo je program potpore za proljetnu sjetvu, vrijedan 80 milijuna kuna.  Potpora je planirana za poljoprivrednike s ukupno tri i više hektara jarih žitarica, soje, suncokreta, duhana, šećerne repe i  krmnih kultura, namjerava se vezati za jare ratarske kulture prema Jedinstvenim zahtjevima iz 2021. godine i predviđa se da će gotovo 27 tisuća poljoprivrednih gospodarstava ostvariti potporu. Ministarstvo planira pomoći i ribarima, uzgajivačima i prerađivačima u sektoru ribarstva, za što je osigurano 50 milijuna kuna. Riječ je o državnim potporama koje će se dodjeljivati kroz Privremeni okvir, stoga će zahtjev biti upućen na odobrenje Europskoj komisiji.
 
Dodatno, ovog je tjedna u postupak e-savjetovanja upućen prijedlog Programa potpore za poljoprivrednike s područja Sisačko-moslavačke županije vrijedan 6,5 milijuna kuna, pomoć u okviru nepovoljnih uvjeta uzrokovanih demografskim padom, koronakrizom i rastom cijena repromaterijala te u cilju osnaživanja poljoprivrednog sektora županije, a predloženom raspodjelom očekuje se da će 2.429 poljoprivrednih gospodarstava ostvariti pravo na potporu.
 
U okviru dostupnih sredstava Državnog proračuna, Ministarstvo poljoprivrede, također, nastoji iznaći sva potrebna sredstva za one stočare koji nisu uspjeli zadobiti potporu putem programa pomoći vrijednog više od 170 milijuna kuna. Stočarima koji su zadovoljili uvjete, njih više od 12.000, sredstva su isplaćena žurno u prosincu i siječnju.
 

Pisane vijesti