Na Savjetu za Slavoniju, Baranju i Srijem ministrica poljoprivrede predstavila rezultate iz svog resora

Slika /slike/Priopcenja/01-205-2.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sudjelovala je u radu IX. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem koja je održana 3. rujna 2019. godine u Orahovici.

Ministarstvo poljoprivrede kao tijelo nadležno za provedbu Programa ruralnog razvoja i Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo u radu Savjeta ima značajnu ulogu jer se velik dio planiranih mjera i projekata financira upravo iz tih izvora.
 
Na Sjednici Savjeta su resorni ministri podnosili izvješća o napretku u provođenju Projekta Slavonija, Baranja i Srijem.
 
Iz resora Ministarstva poljoprivrede za pet slavonskih županija iz Programa ruralnog razvoja RH ugovoreno je ukupno više od 4 milijarde kuna. Od ukupno 200 dječjih vrtića u Hrvatskoj koji se grade i obnavljaju bespovratnim EU sredstvima, čak 54 ih je u slavonskim županijama. Osmislili smo program stipendija kojim je predviđena jednokratna potpora u iznosu od 10.000,00 kuna godišnje po studentu agronomskih i biotehničkih znanosti. Akcijskim planom tržišnog kapaciteta sektora voća i povrća u pet slavonskih županija planirana je izgradnja 9 hladnjača. Pomažemo i podupiremo udruživanje u proizvođačke organizacije.
 
U Slavoniji se trenutno gradi i EU novcem financira 41 farma, 15 plastenika, 34 nova višegodišnja nasada, 15 projekata obnovljivih izvora energije te 5 sustava javnog navodnjavanja, a od prethodne sjednice Savjeta do danas ugovoreno je ukupno 830 milijuna kuna vrijednih projekata ruralnog razvoja te isplaćeno 430 milijuna, zaključila je ministrica Vučković te najavila "Na sljedećoj sjednici prezentirat ćemo nacrt Strategije razvoja poljoprivrede i ruralnog prostora, do tada pokrenuti investicijske kredite i započeti provedbu Nacionalnog sustava označavanja voća i povrća, Naše domaće - dokazana kvaliteta. Kada je riječ o ribarstvu, provest ćemo četiri nova natječaja vezana za zaštitu zdravlja i dobrobiti životinja, povećanje potencijala akvakulture, diversifikaciju aktivnosti i nove oblike prihoda te kvalitetu proizvoda i korištenje neželjenog ulova."
 
Prezentaciju ministrice Vučković možete preuzeti ovdje.

Pisane vijesti