Ministrica Vučković uputila izraze sućuti povodom odlaska poznatog vinara Miljenka Grgića

Slika /slike/Priopcenja/409938458_816215780516281_1432874894611880348_n.jpg
14. prosinca 2023. - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila je obitelji izraze sućuti povodom odlaska jednog od najvažnijih hrvatskih vinara svih vremena Miljenka Grgića u ime Ministarstva poljoprivrede i svoje osobno ime.

Kralj Chardonnaya kako su ga zvali, cijeli je život sanjao da živi u Kaliforniji i proizvodi vrhunska vina od grožđa koje sam uzgoji u vlastitim vinogradima. Želja mu se i ostvarila te je 1977. godine stvorio vinariju Grgich Hills u dolini Napa koja je i danas jedna od najpoznatijih vinarija. Veliko priznanje dobio je 2008. godine kada je njegova vinarija uvrštena u Vintners Hall of Fame.
 
Njegov najvažniji doprinos je onaj iz 1976. godine, kada je Chardonnay kojeg je napravio kao vinar Chateau Montelena nadmašio vrhunska bijela vina iz Francuske na slavnom Judgement of Paris slijepom kušanju. Upravo je taj događaj odigrao presudnu ulogu u afirmaciji američkih vina na svjetskoj vinskoj sceni.
 
Pamtit će se i po projektu utvrđivanja porijekla zinfandela, najpopularnije kalifornijska sorte, za koju je dokazano da je ustvari kaštelanski crljenak (dalmatinski tribidrag). Kaštelanski crljenak danas doživljava renesansu, te će upravo ovaj njegov doprinos svjetskoj afirmaciji vinske Hrvatske trajati zauvijek.
 
U ožujku 2008. godine kao priznanje njegovom doprinosu vinarskoj industriji primljen je u Kuću slavnih "The Culinary Institute of America“.
Nakon proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske, otvorio je svoju vinariju „Vina Grgić“ na Pelješcu koja je proizvela prvi moderni pošip i koja i danas puni plavce vrijedne duljeg odležavanja. Njegova vinarija, koja otkupljuje grožđe za svoja vina, odigrala je revolucionarnu ulogu u dalmatinskoj i hrvatskoj vinskoj industriji.

Rođen je 1923. godine u neretvanskom selu Desne, a studirao je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Iznimno poštovanog vinara, iznad svega posvećenog vinu, simpatičnog, dovitljivog i strpljivog, posebno će pamtiti brojne generacije vinara, jer je iznad svega uživao u dijeljenju svoga znanja, ali i prepričavanju uspomena iz zaista zanimljivog i sadržajnog života. Na njegovom radu i jedinstvenoj osobnosti bit ćemo zauvijek zahvalni.

Foto: Vina Grgić

Pisane vijesti