Ministrica Vučković u Splitsko-dalmatinskoj županiji uručila ugovore vrijedne više od 45 milijuna kuna

Slika /slike/Priopcenja/2021_2_15_SDZ.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i pomoćnikom Zdravkom Baraćem  u ponedjeljak, 15. veljače 2021. godine, posjetila Splitsko-dalmatinsku županiju, pri čemu je u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića te gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević, uručila ugovore za 8,4 milijuna kuna vrijednu rekonstrukciju i opremanje proizvodnog pogona tvrtke Petason d.o.o te 37 milijuna kuna za izgradnju Ribarske luke Komiža.

Ministrica Vučković je za radnog posjeta gradu Solinu, u nazočnosti župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, gradonačelnika Solina Dalibora Ninčevića i gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, uručila 8,4 milijuna kuna vrijedan ugovor o realizaciji projekta iz podmjere 4.2.1. Programa ruralnog razvoja tvrtki Petason d.o.o.  Pomoću gotovo 17 milijuna kuna ulaganja iz EU fondova planira se nabava niza strojeva i opreme za obradu i preradu mesa, teretnih hladnjača, kao i rekonstrukcija proizvodnog pogona te realizacija prostorije za proizvodnju proizvoda od svježeg mesa. 

Zadovoljstvo mi je svjedočiti još jednom primjeru uspješnog korištenja investicijskih mjera kojima se otvaraju nova radna mjesta u hrvatskoj mesno-prerađivačkoj industriji i ostvaruje naš cilj - jačanje produktivnosti, konkurentnosti i otpornosti hrvatske poljoprivrede. Do sada je iz poljoprivrednih fondova EU ugovoreno preko 20 tisuća ugovora u Splitsko-dalmatinskoj županiji ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna.“, izjavila je ministrica Marija Vučković. 

Ministrica Vučković je u nazočnosti gradonačelnice Komiže Tonke Ivčević uručila ravnatelju Lučke uprave Split Vici Mihanoviću ugovor o dodjeli sredstava u okviru mjere 1.23./1.24. „Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa", za provedbu projekta izgradnje ribarske luke u Komiži u vrijednosti odobrene potpore veće od 37 milijuna kuna, kojim će se omogućiti odgovarajući uvjeti rada ribarskim brodovima. 

Ribarska luka u Komiži od strateškog je značaja za ribarstvo jugoistočnog Jadrana, a maksimalnih 37 milijuna kuna potpore pridonijet će boljoj povezanosti proizvodnje i tržišta, udovoljavanju potreba ribara, ali i lokalnog stanovništva i turističkog sektora“, izjavila je ministrica Vučković, te dodala: „U cilju ublažavanja koronakrize, za sektor akvakulture i ribarstva predviđeno je 180 milijuna kuna europskih sredstava, a 2020. je isplaćeno i 22 milijuna kuna bespovratne državne potpore. Također, u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. dodijelili smo više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore, a u finalizaciji je Strategija razvoja akvakulture temeljem koje ćemo realizirati konkretne aktivnosti za potpunu revitalizaciju sektora.“ 

S obzirom na neodgovarajuću infrastrukturu, komiški ribari su trenutno primorani voziti ulov do udaljenijih luka, a planirana ulaganja će omogućiti iskrcaj ribe direktno na obalu, kao i njeno vaganje i ukrcaj u rashladna vozila u najmanjem mogućem vremenu.  Projektom je obuhvaćena prva od sedam faza ulaganja u luku u Komiži, a previđa uređenje primarnog lukobrana u duljini od 78 metara, platoa u korijenu primarnog lukobrana, operativne obale u duljini od 54 metra, operativne obale istočno od korijena lukobrana u duljini od 89 metara, s uređenjem prometnih površina te instalacijama u zaleđu obalnog zida. Ulaganje će omogućiti da se u slijedećim fazama izgrade objekti sa hladnjačama za ribe i rakove, servisni objekti te benzinska postaja.  

Ministrica Vučković je zaključila radni posjet sastankom u Splitu s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te Upravom šuma Podružnice Split na aktualne teme poput Park šume Marjan, financiranja šumarstva na kršu, protupožarnih  aktivnosti, korištenja šumskog zemljišta i ostale problematike.
 

Pisane vijesti