Ministrica Vučković u radnom posjetu Gradu Novalji

  • Slika /slike/Priopcenja/121212novalja.jpg
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom i suradnicima u ponedjeljak, 6. veljače 2023. godine, boravila u radnom posjetu Gradu Novalji gdje je održala sastanak sa županom Ličko-senjske županije Ernestom Petryem i gradonačelnikom Grada Novalje Ivanom Dabom na temu projekata iz Programa ruralnog razvoja na području Grada Novalje i daljnje promocije i razvoja lokalnih zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Tom prilikom ministrica Vučković obišla je radove ribarske luke Novalja, projekta vrijednog gotovo 4,7 milijuna eura, sufinanciranog u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Ministrica Vučković istaknula je kako se iz Programa ruralnog razvoja najveći udio ugovorenih sredstava odnosi na ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju, preradu i obnovljive izvore energije, no dio sredstava ulaže se u lokalnu infrastrukturu i razvoj temeljnih usluga u ruralnim područjima kroz Mjeru 7 te su tijekom sastanka rezimirani učinci uspješnih projekata koji su doprinijeli kvaliteti života stanovnika Grada Novalje. U prvom redu bilo je riječi je o projektu rekonstrukcije i dogradnje Dječjeg vrtića i jaslica „Carić” koji je omogućio predškolski odgoj 152 djece te rekonstrukciji zgrade DVD-a Novalja čime je, osim efikasnijeg djelovanja osnovne vatrogasne djelatnosti, omogućen i prostor za djelovanje udruga s područja Grada Novalje.

Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji 6. sajma hrvatskih zaštićenih proizvoda i 21. izložbe paške ovce i paškog sira, koji će doprinijeti promociji lokalnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. U Hrvatskoj je do sada na EU razini zaštićeno 38 proizvoda, a u Ličko-senjskoj županiji zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na razini EU nosi Lički krumpir, Lička janjetina, Lički škripavac, dok se zaštićena oznaka izvornosti odnosi na Pašku janjetinu i Paški sir. Nakon sastanka održano je predstavljanje engleskog prijevoda knjige Biblijski vrt: sveta zemlja Lunjskih maslina Andriane Škunce, priznate autorice i umjetničke fotografkinje, dobitnice brojnih nagrada, uključujući Vladimir Nazor za životno djelo i Goranov vijenac za cjelokupni pjesnički opus.Prijevod na engleski realiziran je zahvaljujući suradnji Grada Novalje, Turističke zajednice Grada i Ministarstva poljoprivrede, pri čemu je ministrica Vučković istaknula da ova knjiga sljubljuje ljepotu izričaja i umjetničke fotografije te će se, zahvaljujući prijevodu, zasigurno dodatno popularizirati u svijetu.

Ministrica poljoprivrede ovom je prilikom obišla i radove na rekonstrukciji i dogradnji sjevernog lukobrana ribarske luke Novalja, projekt sufinanciran u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo i vrijedan 4,7 milijuna eura, kojim će se postojeći lukobranski objekt produljiti za 80 metara, obnoviti i rekonstruirati postojeći lukobran, a završetkom radova osigurat će se stalni vez za 30 ribarskih plovila te sigurna luka i zaklonište kao i povećanje dužine operativne obale. U okviru provedbe Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo na području Ličko-senjske županije do sada je dodijeljena potpora vrijedna 7,1 milijun eura.

Broj poljoprivrednika na području Ličko-senjske županije je u 2022. u odnosu na 2015. godinu povećan za 27%, a udio mladih u ukupnom broju poljoprivrednika u istom je razdoblju povećan sa 6,8% na 17,4%. Pozitivni pomaci u aktivnostima na razvoju poljoprivrede na području ove županije očituju se i u porastu broja podnositelja zahtjeva za mjere Programa ruralnog razvoja, kroz koji je do sada odobrena potpora u iznosu većem od 155 milijuna eura, od čega je isplaćeno 143,7 milijuna eura. 

Pisane vijesti