Ministrica Vučković u posjetu Vinariji Volarević i Rasadniku Prud

  • Slika /slike/Priopcenja/2021_08_24volarevic.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sa suradnicima je u ponedjeljak, 23. kolovoza 2021. godine, posjetila Dubrovačko-neretvansku županiju, pri čemu je obišla obiteljsku Vinariju Volarević i Rasadnik Prud u Metkoviću.

Rasadnik Prud obitelji Volarević je već desetljećima najveći rasadnik u Hrvatskoj. Svoju proizvodnju sadnica razvijaju na površini od 8 hektara, pri čemu je 4 tisuće metara kvadratnih pod plastenicima i staklenicima. Posvećenost razvoju rasadničarstva u Hrvatskoj očituje se u spremnosti i angažmanu članova obitelji pa je Mate Volarević predsjednik Hrvatske udruge rasadničara. Rasadnik Prud već godinama udovoljava europskim standardima kvalitete i kao takav je jedan od najznačajnijih rasadnika u regiji što je prepoznato od zemalja članica Europske unije kao i trećih zemalja što se ogleda u iznosu i izvozu na ista.

Prilikom svog posjeta ministrica poljoprivrede obišla je i Vinariju obitelji Volarević. Riječ je o modernoj vinariji koja je spoj tradicije i najmodernije tehnologije na tisuću metara kvadratnih, a uključuje podrum gdje se njeguju i odležavaju vina, proizvodni dio, skladište i kušaonicu sa wine-shopom. Osim po Hrvatskoj, svoja vina uspješno plasiraju i na međunarodna tržišta te o njihovoj kvaliteti svjedoče brojne nagrade s prestižnih svjetskih natjecanja.
 
Vinarija Volarević ujedno je korisnik sredstava Nacionalnog programa pomoći sektoru vina u ukupnom iznosu odobrene potpore većem od 1,7 milijuna kuna, ostvarenoj u sklopu mjere „Ulaganja i marketing vina“. Investicije se odnose na rekonstrukciju i opremanje objekta za proizvodnju vina u svrhu povećanja proizvodnje i konkurentnosti kroz modernizaciju proizvodnje vina, te kroz nova ulaganja u infrastrukturu vinarija i prerađivačkih kapaciteta, sve u cilju smanjenja troškova proizvodnje uzimajući u obzir zahtjeve iz područja sigurnosti hrane i visokih ekoloških standarda u procesu proizvodnje. 
 
Obitelj Volarević na Komarni posjeduje vinograd na 12 hektara, prvenstveno plavca malog, uz ostale autohtone dalmatinske sorte vinove loze. Komarna je zbog svojih posebnosti i službeno priznata kao posebno vinogorje sa pola milijuna loza u vinogradima. Iako se 2005. godine na ovom području nalazio samo krš, danas je cijela Komarna u čistom ekološkom uzgoju, a u sve vinograde uvedeno je navodnjavanje.

Pisane vijesti