Ministrica Vučković u posjetu Šibensko-kninskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/ŠKŽ6.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u petak, 14. svibnja 2021. godine, posjetila Šibensko-kninsku županiju, pri čemu je u nazočnosti župana Šibensko-kninske županije Gorana Pauka i načelnice Općine Rogoznica Sandre Jakelić svečano obilježila početak radova na projektu financiranom iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 4,5 milijuna kuna - Centru za razvoj marikulture -  te obišla OPG Čorić,  lokaciju buduće ribarske luke Rogoznica u uvali Peleš i održala sastanak u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Ministrica Vučković je posjetila OPG Antonio Čorić, čiji  je nositelj mladi poljoprivrednik koji putem Programa ruralnog razvoja unapređuje plantažu smokve koja se proteže na 2,23ha te maslinik, a planira širenje proizvodnje i asortimana proizvoda.

U okviru mjere Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, II.7. „Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta“, odobrena je stopostotna potpora kojom će se uspostaviti Centar za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije u uvali sv. Petar u Mandalini te je prilikom posjeta ministrice svečano obilježen početak radova.

Također, Prostornim planom uređenja Općine Rogoznica utvrđena je lokacija nove ribarske luke u uvali Peleš koju je ministrica poljoprivrede obišla u sklopu posjeta županiji, s obzirom na mogućnost financiranja putem novog Programa za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Naime, Rogoznica je jedna od najvažnijih ribarskih luka na Jadranu jer upravo njoj zbog dobre prometne povezanosti gravitira najviše ribarskih brodova, naročito u koćarskom segmentu, a izgradnjom luke ribarima bi se osigurao privez brodova i iskrcaj ribe.
 
U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. dodijelili smo više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore. Veseli me reći kako je putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka u Hrvatskoj, a od toga se čak 211 milijuna kuna odnosi na ulaganja u luke u Dalmaciji“, izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković.
 
Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo u Šibensko-kninskoj županiji ugovoreno je ukupno 242 projekta i dodijeljena potpora u iznosu od 43 milijuna kuna. O široj slici ulaganja i povlačenju sredstava europskih fondova u Šibensko-kninsku županiju govori Program ruralnog razvoja kroz koji je ugovorena potpora u vrijednosti od 393 milijuna kuna, od čega je isplaćeno gotovo 250 milijuna kuna. Također, s ciljem pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u koronakrizi, u toj je županiji samo kroz COVID mjere pomoći do sada isplaćeno 11,3 milijuna kuna za 234 korisnika.

Pisane vijesti