Ministrica Vučković u posjetu savezima HUSim i ZG SIM

  • Slika /slike/Priopcenja/20201007udrugaSIM.jpg
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković susrela se u utorak, 6. listopada 2020., s predstavnicima Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda i Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba, nazočila je otvorenju uredskog prostora Središnjeg saveza i sudjelovala na radnom sastanku na temu Projekt ulaganja u uzgojno-prodajni stočarski centar Dubrava – Zagrebačka županija.  

Nakon otvorenja uredskog prostora Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) u Svetom Ivanu Žabno ministrica Vučković posjetila je OPG Danijel Horvatić koji se bavi stočarstvom i ratarstvom, ali i proizvodnjom mlijeka te tovom junadi. Posebno su ponosni na proizvodnju genetskog materijala te uzgoj devet vrlo značajnih bikova za umjetno osjemenjivanje. Najpoznatiji bikovi od tih su Mozilla i Wamures koji su kupljeni od strane njemačkih centara za reprodukciju sa ciljem daljnjeg korištenja. 

Svoj posjet ministrica je zaokružila radnim sastankom s vodstvom ZG SIM-a i mladim uzgajateljima u Općini Dubrava, gdje je upoznata s radom vrijednih mladih uzgajatelja te joj je predstavljen projekt ulaganja u Regionalni uzgojno-prodajni stočarski centar čija je izgradnja predviđena u općini Dubrava. Izgradnja Regionalnog centra za razvoj stočarstva u Zagrebačkoj županiji doprinijela bi uspostavljanju tržišno orijentirane proizvodnje rasplodne stoke, stoke i mesa goveda, svinja, koza, ovaca, peradi i konja na području Središnje i Sjeverozapadne Hrvatske.  

„Govedarstvo je vrlo važan sektor poljoprivredne proizvodnje, a udruživanje i povezivanje proizvođača postaje ključno za jačanje produktivnosti i konkurentnosti naše proizvodnje i finalnih proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Ovakva udruženja izuzetno su važna za promicanje i zastupanje zajedničkih interesa i razvoj stočarstva u cjelini. Podržavamo jačanje uzgojnih organizacija i ulaganja u razvojnu infrastrukturu te mi je zadovoljstvo biti danas ovdje.“, istaknula je tom prilikom ministrica Vučković.   

Na području Općine Dubrava u Zagrebačkoj županiji djeluje jedna od najaktivnijih stočarskih uzgojnih udruga u Hrvatskoj, Savez uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM) koji broji 136 članova proizvođača te je članica Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM). Savez je priznat i kao proizvođačka organizacija u području govedarstva čiji je fokus rada, osim bavljenja uzgojem goveda simentalske pasmine, i posredovanje na tržištu tovne i rasplodne stoke te im je iz Mjere 9 Programa ruralnog razvoja odobreno gotovo 3,8 milijuna kuna. 

Središnji savez hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) koji obuhvaća 29 uzgajivačkih udruga povezanih u 11 saveza županijskih udruga ovlaštenih za uzgoj od strane Ministarstva poljoprivrede od svog osnutka radi na podizanju kvalitete simentalske pasmine u Hrvatskoj provodeći uzgojne programe u suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu. Uspješno provodi i genotipizaciju teladi te uzgoj bikova za umjetno osjemenjivane pri čemu postižu sjajne rezultate na međunarodnoj razini.

Pisane vijesti