Ministrica Vučković u posjetu poplavama pogođenim vrgoračkim područjima

Slika /slike/Priopcenja/2020_12_11_vrg1.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković boravila je u petak, 11. prosinca 2020. u Vrgorcu, gdje je obišla područja pogođena poplavama te sudjelovala na radnom sastanku na temu pružanja pomoći pogođenim područjima u društvu izaslanika predsjednika Vlade RH Damira Krstičevića te ostalih predstavnika regionalne i lokalne vlasti. 

Poplava koja je nastupila zbog podizanja podzemnih voda uslijed velikih oborina zahvatila je rubne dijelove polja Bunine i Jezera u koja se zbog velikih količina kiše izlila voda iz izvora Žiljina, a najpogođenije je selo Kokorići.  

„Riječ je o zaista velikoj nepogodi, koja se u ovom kraju nije dogodila 50 godina. U ime ove Vlade mogu ustvrditi da ćemo napraviti sve što je u našoj moći da pomognemo. U prvom redu, sudjelovat ćemo u saniranju štete na obiteljskim kućama, sada je riječ o njih 10 te se nadamo da ih neće biti više, a čemu će prethoditi čišćenje poplavljenih područja. Također, omogućit ćemo poljoprivrednicima na ovom području financijsku pomoć za izgubljeni proizvodni potencijal za lukovičastu i plasteničku proizvodnju, još uvijek ne znamo što je s trajnim nasadima, ali osigurat ćemo svu pomoć koja bude potrebna. Izuzetno je važno prevenirati u budućnosti ovakve situacije, a konkretne poteze i ključne projekte poput projekta odvodnje na području Vrgorskog polja i Rastoka definirali smo na zajedničkom sastanku“istaknula je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.  

Poljoprivrednici će moći ostvariti potporu za obnovu proizvodnog potencijala kroz operaciju 5.2.1. Obnove poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala. Pogođenim će poljoprivrednicima biti omogućena sredstva koja će se moći koristiti za investicije povezane sa sanacijom poljoprivrednog zemljišta, popravak ili nabavu  strojeva i opreme, kupnju i sadnju sadnica i drugo.  

Na vrgoračkom području najrazvijenija je proizvodnja jagoda, breskvi, nektarina, stolnog grožđa, mladog krumpira te češnjaka.  Na tom području procjenjuje se da je posađeno između 1.2 milijuna i 1.4 milijuna sadnica jagoda, a urod se, ovisno o godini i vremenskim prilikama, kreće od 600 tisuća do 800 tisuća kilograma. Udruga ‘Vrgoračke jagode’  okuplja 41 proizvođača jagoda iz tri vrgoračka polja, Rastoka, Jezera i Bunine, koji su se udružili s ciljem zaštite interesa proizvođača ovog važnog proizvoda za vrgorački kraj. Također, Grad je definirao vlastitu oznaku kvalitete poljoprivrednih proizvoda "Vrgorac Quality", s ciljem povećanja vrijednosti tih proizvoda stvaranjem prepoznatljivog brenda.  

Grad Vrgorac je izradio trogodišnji program pomoći za razdoblje od 2021. – 2023. godine, definiran kroz sedam raznih mjera u cilju pomoći svojim poljoprivrednicima, a  jedna od mjera odnosi se na potporu za ulaganja u povrtlarsku proizvodnju, sadnju jagoda te podizanje novih višegodišnjih nasada. U prvoj godini predviđa se iznos potpora u ukupnoj vrijednosti od 300.000 kuna. Nakon podrške Gradskog vijeća, program je dobio potrebnu suglasnost Ministarstva poljoprivrede, pa se prvi javni pozivi mogu očekivati početkom 2021. godine. 

Naslovna fotografija:HINA

Pisane vijesti