Ministrica Vučković u posjetu Istarskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/SAS_1134.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s glavnom tajnicom Renatom Lozom i posebnim savjetnikom Mariom Bratulićem u petak, 19. ožujka 2021., posjetila Istarsku županiju, pri čemu je uz zamjenicu župana Sandru Ćakić Kuhar i gradonačelnika Grada Buzeta Siniše Žulića otvorila novi dio Dječjeg vrtića „Grdelin“ u Buzetu, posjetila Institut za poljoprivredu i turizam Poreč, vinariju Valenta i tvrtku Karlić Tartufi d.o.o. 

Zahvaljujući odobrenoj potpori od gotovo 6 milijuna kuna, financiranom u okviru Mjere 7 Programa ruralnog razvoja, rekonstruiran je i opremljen Dječji vrtić „ Grdelin“ u Buzetu, čime je otvoreno 8 novih radnih mjesta i povećan kapacitet za smještaj 64 djece, čime je sada ukupni kapacitet vrtića nakon dogradnje 250 djece. 

„U Istarskoj županiji ugovorili smo 14 ovakvih projekata potpore dječjim vrtićima u vrijednosti od 81 milijun kuna, a na razini cijele Hrvatske ugovoreno je 198 ulaganja u dječje vrtiće, ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od milijardu kuna. Iako se možda na prvi pogled čini kako ovakvi projekti nemaju mnogo dodirnih točaka s poljoprivredom, upravo su oni indikator razvoja i opstanka lokalnih zajednica i jačanja kvalitete života u ruralnim područjima“, izjavila je ministrica Vučković. 

Također, ministrica Vučković je održala radni sastanak na Institutu za poljoprivredu i turizam Poreč na temu proširenja suradnje, s naglaskom na mogućnostima poticanja sjemenarske proizvodnje povrća i povećanju kolekcijskih nasada voća na zemljištu u vlasništvu Instituta. Institut raspolaže sa šest laboratorija, putem kojih ulaže značajne napore u razvoj vinarstva, maslinarstva i proizvodnje maslinovog ulja, povrćarstva i sjemenarstva te doprinosi očuvanju biljnih genetskih izvora. 

Za rad te razvoj Instituta izuzetno su važna sredstva odobrena iz podmjere 10.2. Potpora za očuvanje, održivo korištenje i razvoj genetskih izvora u poljoprivredi Programa ruralnog razvoja, u vrijednosti većoj od 3 milijuna kuna. Predstavili smo ministrici znanstveno-istraživački i stručni rad Instituta te mogućnosti snažnijeg uključivanja akreditiranih i ovlaštenih laboratorija i panela/povjerenstva za senzorsku analizu Instituta u službene poslove. Dotaknuli smo se i ostalih potencijalnih oblika suradnje, ne sumnjamo da će biti konstruktivna i produktivna te ćemo sa zadovoljstvom nastaviti doprinositi razvoju hrvatske poljoprivrede“, istaknuo je ravnatelj Instituta Dean Ban. 

Prilikom posjeta ministrica poljoprivrede obišla je i vinariju Valenta, korisnika mjere 21 „Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19“,  i tvrtku Karlić Tartufi d.o.o.
Za Istarsku županiju je kroz Program ruralnog razdoblja ugovoreno gotovo 9 tisuća investicijskih projekata u vrijednosti većoj od 709 milijuna kuna, od čega je isplaćeno 456 milijuna kuna.

Pisane vijesti