Ministrica Vučković u Čakovcu uručila 14 ugovora za nove projekte financirane iz EU

  • Slika /slike/Priopcenja/01-214-2.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Na Sjednici Vlade održanoj danas, 25. srpnja 2019. godine u Čakovcu usvojena je Odluka o davanju suglasnosti Ministarstvu poljoprivrede za sklapanje sporazuma s Centrom dr. Rudolfa Steinera, Donji Kraljevec, o financiranju promicanja biodinamičke poljoprivrede u 2019. godini. 

Sporazumom će se Centru dodijeliti 200.000 kuna za održavanje hrvatskih dana biodinamike, međunarodnog ocjenjivanja voćnih vina, održavanje tečajeva i edukacija o biodinamičkoj proizvodnji te za nabavku informatičke opreme. Biodinamička poljoprivreda je vid ekološke poljoprivrede temeljen na idejama Rudolfa Steinera. Biodinamičke proizvode certificira Demeter, međunarodnom oznakom biodinamičkog uzgoja ili organic farming, a mogu ih certificirati ovlaštena tijela za certificiranje ekoloških proizvoda.
 
Nakon sjednice Vlade ministrica Vučković je korisnicima mjera 4, 6 i 7 Programa ruralnog razvoja uručila 14 ugovora o financiranju vrijednih više od 21 milijun kuna, kojima financiramo ulaganja u obnovljive izvore energije i smanjenje štetnog utjecaja na okoliš, izgradnju javnih sustava za vodoopskrbu, ali i povećanje kapaciteta poljoprivrednih gospodarstava, razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti te poboljšanje usluga za ruralno stanovništvo.
 
Ekološka poljoprivreda važna je grana hrvatske poljoprivrede, a najbolje rezultate postići ćemo prepoznatljivom kvalitetom, proizvodima s visokom dodanom vrijednosti i hranom proizvedenom po najvišim standardima. To je tržišna niša koju naši poljoprivrednici sve više prepoznaju jer se iz godine u godinu sve više njih odlučuje upravo za ekološku poljoprivredu. U cijeloj Europskoj uniji mi imamo najveći rast površina u ekološkoj proizvodnji, a i cijela buduća Zajednička poljoprivredna politika temelji se na smanjenju onečišćenja od poljoprivredne proizvodnje"

- izjavila je ministrica Marija Vučković u Čakovcu te dodala

Danas smo u Čakovcu dodijelili i 14 ugovora iz mjera 4, 6 i 7 Programa ruralnog razvoja, a novim korisnicima želim puno uspjeha u njihovoj realizaciji. Potpisivanje novih ugovora pripremamo već za sljedeći tjedan.“


Pisane vijesti