Ministrica Vučković sudjelovala na predstavljanju analize stanja i perspektive u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske

Slika /slike/Priopcenja/sudionici 11.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem i ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović u  ponedjeljak, 12. srpnja 2021. godine, u nazočnosti ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak, potpredsjednika HGK za poljoprivredu i turizam Dragana Kovačevića, predsjednika Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri HGK Igora Leščića te predsjednika Uprave Hrvatskih šuma d.o.o. Krunoslava Jakupčića sudjelovala na predstavljanju rezultata istraživanja „Analiza stanja i perspektive u sektoru prerade drva i proizvodnje namještaja u RH“ u organizaciji Hrvatske gospodarske komore. 

Analiza je obuhvatila prednosti, slabosti i ograničenja razvoju ovih sektora te njihove potencijale i potrebe. Ukazala je na to da sektori svoju konkurentnost više ne mogu temeljiti samo na dostupnosti kvalitetne sirovine i jeftine radne snage već se moraju okrenuti modernizaciji, digitalizaciji i robotizaciji proizvodnje kao i na unaprjeđenju dizajna odnosno brendiranju. 

„Moramo zajedno težiti stvaranju proizvoda s dodanom vrijednosti u svim segmentima proizvodnje te s optimizmom gledati na podatke iz prva tri mjeseca 2021. godine kada je ukupna vrijednost izvoza prerade drva i proizvodnje namještaja narasla za 14,5 % u odnosu na isto razdoblje 2020., pri čemu je izvoz namještaja zabilježio porast od 7 %. Moram spomenuti kako su uslijed koronakrize, pored mjera Vlade RH pomoći gospodarstvu u cijelosti, donesene i posebne mjere u odgodi izvršenja ugovornih obaveza i plaćanja te je, u suradnji Ministarstva poljoprivrede i HBOR-a, kreirana Kreditna linija Obrtna sredstva Mjera COVID-19, s financijskim učešćem Ministarstva od 15 milijuna kuna za subvenciju premije osiguranja i kamatne stope kroz potpore male vrijednosti“,  izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je na području pogođenom potresom žurno realiziran Program dodjele potpora male vrijednosti za sanaciju šteta od potresa poduzetnicima koji obavljaju djelatnosti prerade drva i proizvodnje namještaja na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije u vrijednosti od 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava, iz kojeg je dodijeljeno 5,1 milijun kuna. 

Također, u razdoblju 2016. - 2019. iz nacionalnih sredstava dodijeljeno je ukupno 143,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava kojima su sufinancirana 283 ulaganja, a mjere pomoći nastavljaju se kroz godišnje programe potpora male vrijednosti, Strateški plan ZPP-a za 2021. - 2027. te kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021. – 2026. 

U kontekstu rasta i razvoja sektora prerade drva i proizvodnje namještaja, Ministarstvo poljoprivrede je krenulo s izradom novog akta strateškog planiranja njihova razvoja za razdoblje do 2030., a sve na temelju rezultata provedbe prethodne strategije za razdoblje od 2017. do 2020. te sukladno potrebama ovih djelatnosti i smjernicama Nacionalne razvojne strategije do 2030. godine.
 

Pisane vijesti