Ministrica Vučković sudjelovala na panelu Press klub Europa

Slika /slike/Priopcenja/279177772_391078909696639_3407928692842974070_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u pratnji ravnateljice Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anite Sever Koren, u utorak, 26. travnja, na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku, sudjelovala na panelu Press klub Europa s temom „Zajednička poljoprivredna politika do održivosti zajednice“, u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj na čelu s Ognianom Zlatevom. Uz ministricu na panelu su sudjelovali zamjenik predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić, docent David Kranjac s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti, predsjednica Udruge SLAP Sonja Vuković, pročelnica Odjela za poljoprivredu Osječko-baranjske županije Silva Wendling, urednik informativnog programa poljoprivrednih sadržaja Osječka TV Tihomir Novak i glavni urednik portala Osijekexpress.com Alan Srčnik.

Klimatske promjene i zelena ambicija
„U skladu s reformom Zajedničke poljoprivredne politike dio sredstava SP ZPP-a nužno je predvidjeti za navedene prioritete, konkretno minimalno 25 % alokacije izravnih plaćanja kroz eko-sheme te minimalno 35 % alokacije za ruralni razvoj kroz okolišne intervencije. Hrvatska je predložila sedam eko-shema, za koje smatra da najbolje odgovaraju razvojnim potrebama i ciljevima, a ekološka poljoprivreda, dobrobit životinja, agrokolišne mjere i jedan dio uvjeta gospodarenja zauzimaju veći dio u omotnici. Povećali smo sredstva za provođenje LEADER pristupa i pojedinačne potpore za mlade, izborili smo se za daljnju podršku za navodnjavanje te ćemo potaknuti bolju suradnju s lokalnim akcijskim grupama, kao i ulaganja u nepoljoprivredne djelatnosti“, istaknula je ministrica.

„Hrvatska podržava cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova te zajedno s predstavnicima drugih državnih tijela sudjelujemo u izradi nacionalnih stajališta po pitanju zakonodavnih i drugih inicijativa koje su u tijeku na razini Europske unije kako bi se taj cilj ostvario. Radimo na strateškim prioritetima u okviru svih devet ciljeva ZPP-a. Vjerujem da smo postigli potrebni balans u Strateškom planu između EU zahtjeva i hrvatskih potreba“, dodala je Vučković.

Pravednija raspodjela sredstava
Zajednička poljoprivredna politika obuhvaća investicije, potpore i različite mjere pomoću kojih je predviđeno poticanje ekonomskog i gospodarskog boljitka s ciljem izjednačavanja ruralnih područja i urbanih sredina. Hrvatska sada primjenjuje djelomičnu unutarnju konvergenciju i preraspodijeljeno plaćanje, u okviru kojeg se 10 % omotnice za izravna plaćanja usmjerava na prvih 20 hektara koje obrađuju poljoprivrednici.

„U idućem razdoblju planiramo nastaviti primjenjivati ove mehanizme, ali pojačanom dinamikom te razmatramo i druge modele preraspodjele, a koji će prethodno biti predstavljeni i usuglašeni s poljoprivrednim sektorom“, poručila je ministrica.

„Naš cilj je u idućem programskom razdoblju ubrzati procedure, rasteretiti poljoprivrednike, ali i pratiti rezultate kroz poslovne planove. Zajednička poljoprivredna politika je zajednička tema te je snažna uključenost svih dionika od presudne važnosti“, zaključila je ministrica Vučković.

Ulaganja u mlade i ruralna područja

Ministarstvo poljoprivrede i treću godinu zaredom dodjeljuje bespovratna sredstva studentima u poljima agronomije, biotehnologije, prehrambene tehnologije, a dosad su financirane stipendije u ukupnom iznosu od 14,6 milijuna kuna, dok je za mlade poljoprivrednike iz Programa ruralnog razvoja odobreno 528 milijuna kuna potpore, a isplaćeno više od 481 milijuna kuna.

Ministrica Vučković na ovu temu istaknula je kako u okviru novog ZPP-a stavljamo fokus na čovjeka i vodimo računa o generacijskoj obnovi.

„Mi smo dosad na području ove županije odobrili 2,6 milijardi kuna, a isplatili čak 2,1 milijardu kuna, kad se tome dodaju izravna plaćanja na području ove županije ulaganja premašuju više od 7,5 milijardi kuna“, napomenula je ministrica te dodala kako ove godine imamo poseban natječaj za navodnjavanje vrijedan 150 milijun kuna, a ulažemo i u opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, a za što je predviđeno 610 milijuna kuna kroz NPOO.

 

Pisane vijesti