Ministrica Vučković sastala se s voćarima u Velikoj Ludini

  • Slika /slike/Priopcenja/01-249.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković sastala se danas, 30. kolovoza 2019. godine u Velikoj Ludini s predstavnicima sektora proizvodnje, skladištenja i distribucije voća. Sastanak je održan uoči početka berbe jabuka u Moslavini. 

Na sastanku s voćarima Ministrica Vučković saslušala je aktualnu problematiku proizvodnje voća u Hrvatskoj, odgovorila na brojna pitanja proizvođača te naglasila potrebu za jačim udruživanjem radi snižavanja troškova proizvodnje i stanardizacije ponude koja će im osigurati bolju pregovaračku snagu.

„Proizvodnja voća u Hrvatskoj se oporavlja, osigurali smo 20 milijuna kuna iz Programa potpore za proizvođače jabuka, pripremamo projekte izgradnje skladišnih i rashladnih kapaciteta što će sigurno pomoći nastavku tog pozitivnog trenda. Plasman domaćih jabuka omogućen je i kratkim lancima opskrbe u sustavu javne nabave. Radimo na nacionalnoj oznaci za domaće proizvode i povezujemo lokalne proizvođače i potrošače. Cilj nam je da na domaćem tržištu potrošači imaju priliku i motivaciju izabrati domaće, lokalno uzgojeno voće i povrće vrhunske kvalitete i uz poštivanje najviših standarda sigurnosti hrane. Da bi bili uspješni i prepoznatljivi na tržištu, proizvođači se moraju udružiti i zajedno nastupati. Zato smo s ciljem unapređenja poslovanja proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća započeli izradu Nacionalne strategije za održive operativne programe proizvođačkih organizacija u sektoru voća i povrća koja predstavlja budući temelj za izradu operativnih programa u tom sektoru. Održivost se dijelom temelji i na izvorima financiranja pa je predviđena mogućnost osnivanja operativnog fonda kojim bi se financirali operativni programi svake pojedine proizvođačke organizacije. Pozivam voćare na nastavak aktivne i konstruktivne suradnje jer samo zajedno možemo pronaći najbolji put.“

– izjavila je ministrica Marija Vučković u Velikoj Ludini.
 
Ukupna proizvodnja voćnih vrsta u Hrvatskoj u 2018. godini odvijala se na 32.255 ha, a ukupna proizvodnja voća iznosila je 189.260 t, od čega je 181.911 t intenzivnog nasada. U ukupnim proizvedenim količinama voća u 2018. godini najveći udio čine   jabuke 49,4 %,  mandarine 25,2 %,   šljive 6,6 %,   višnje 4,3 %,  breskve i nektarine 1,8 %, kruške 1,6 %,  jagode 1,4 %. U 2018. godini na površini od 4.728 ha intenzivno je proizvedeno 90.254 t jabuka dok je ukupna proizvodnja iznosila 93.467 t.
 

Pisane vijesti