Ministrica Vučković posjetila Petrinju

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_1_4_petrinja.jpg
  • Slika
U nedjelju, 3. siječnja 2021., ministrica poljoprivrede Marija Vučković je uz nazočnost predsjednika Hrvatske poljoprivredne komore Mladena Jakopovića, župana Ive Žinića i gradonačelnika Darinka Dumbovića posjetila veterinarsku stanicu, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te drvno-prerađivačke tvrtke pogođene potresom u Petrinji i okolici.

Nekoliko timova Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a kontinuirano  kontaktiraju i obilaze poljoprivrednike na pogođenim područjima  kako bi se čim prije utvrdio obuhvat šteta i potreba na terenu te promptno pružila pomoć. Od 587 do sada kontaktiranih PG-ova, njih 264 ima manje ili veće štete, a uglavnom se radi o stočarskim gospodarstvima. Osiguran je smještaj kapaciteta 1.400 goveda na farme u Križevcima, s 6 gospodarstava na kojima nije bio moguće adekvatno zbrinuti stoku premješteno je 67 grla na druge farme te je zabilježeno uginuće 20 peradi, jedne krave i jedne ovce.

Administracija Ministarstva poljoprivrede već radi na realizaciji financijskih alata pomoći oštećenim poljoprivrednicima i izradi novog Natječaja operacije 5.2.1. „Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“ na koji će se poljoprivrednici s potresom pogođenih područja imati priliku prijaviti već u veljači kada će procedure biti dodatno pojednostavljene i ubrzane, kako bi pomoć stigla čim prije. Također, ovoga tjedna započinje žurna isplata izravnih plaćanja u vrijednosti 35 milijuna kuna za 14 tisuća poljoprivrednih gospodarstava RH na područjima stradalima u potresima i poplavama. 

„Naglašavam kako će svi poljoprivredni proizvođači i PG-ovi na pogođenim područjima koji su u potrebi dobiti pomoć. Naši savjetnici su kontinuirano na raspolaganju na terenu, pojačavamo broj ljudi u timovima, uspostavljeni su i ubrzani sustavi prikupljanja donirane hrane za životinje u suradnji s Hrvatskom poljoprivrednom komorom koja je osigurala brojne donacije. Imamo lokacije za mjesta za prijem i otpremu u Glini i Petrinji, odakle je već distribuirano gotovo 14 tona hrane, a radimo na uspostavi novih“izjavila je ovom prilikom ministrica Vučković te naglasila važnost drvne industrije i radnih mjesta u tom sektoru i dodala kako će se  “vrlo brzo izraditi programi potpore za drvoprerađivače na području pogođenom potresom“. 

I ovim putem pozivamo poljoprivrednike u potrebi s potresom pogođenih područja da se obrate Ministarstvu poljoprivrede na navedene kontakte.

Pisane vijesti