Ministrica Vučković posjetila Glinu

Slika /slike/Priopcenja/Glina_311220.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te pomoćnicom Tatjanom Karačić obišla je u četvrtak, 31. prosinca 2020. obiteljska poljoprivredna gospodarstva na području Gline, kao i oštećenu veterinarsku stanicu i Drvni centar Glina. Savjetnici Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva u kontaktu s oštećenim poljoprivrednicima utvrđuju njihove potrebe, a ministrica Vučković je obećala pomoć svim poljoprivrednicima na pogođenim područjima.

Pomoću mjere 5.2.1. iz Programa ruralnog razvoja, poljoprivrednici zahvaćenih područja moći će obnoviti svoje poljoprivredne objekte, svoja stada i proizvodne kapacitete. Natječaj je u tijeku, a prijava na Natječaj u veljači bit će dodatno pojednostavljena, a proces dobivanja sredstava ubrzan.

„U tijeku je zbrinjavanje kućnih ljubimaca, lešina životinja, prijevoz i izmještanje stoke, a savjetnici Uprave za stručnu podršku Ministarstva poljoprivrede kontaktiraju sve poljoprivrednike s toga područja kako bismo stekli kompletan uvid u situaciju na terenu i potrebe poljoprivrednika s tog područja“, izjavila je ministrica Vučković te dodala kako je „ovaj tjedan pokrenut postupak prijevremene žurne isplate proračunskog – HR dijela izravnih potpora za proizvodnu 2020. godinu u iznosu od 35 milijuna kuna za 14.000 PG-ova na potresom i poplavom pogođena područja (Sisačko-moslavačka županija, Zagrebačka županija i grad Vrgorac)“.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane naglašava da je veterinarska služba Sisačko – moslavačke županije i okolice u pripravnosti te poziva građane da se u slučaju potrebe zbrinjavanja i premještanja životinja, liječenja i pružanja pomoći ozlijeđenim životinjama te sakupljanja lešina jave svom veterinaru.

Također, Hrvatske šume otvorile su lovačke kuće u okolici potresom pogođenih područja za smještaj građana s područja Petrinje, Siska, Gline i okolice koji ne mogu nastaviti život u svojim stambenim objektima, a za sve informacije i realizaciju premještaja potrebno je kontaktirati voditelje podružnice (Lovačka kuća Brezovica, Kutinska bb, 44414 Novo Selo Palanječko, 098 439598; Lovački dom Muljava, Radonja 45, Vojnić, 098 446008; Lugarnica Krušak, Krušak bb, 10413, Velika Buna, 098 457788).

Ministarstvo poljoprivrede poziva poljoprivrednike s potresom pogođenih područja da se sa svim pitanjima obrate savjetnicima Uprave za stručnu podršku razvoja poljoprivrede i ribarstva kroz sustav Pitanja i odgovori ili na dežurne brojeve telefona: 099/4972-598, 091/4882-830, 091/4882-975 i 091/4882-727.

Pisane vijesti