Ministrica Vučković posjetila Dubrovačko-neretvansku županiju

  • Slika /slike/Priopcenja/dnz1.jpg
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je danas dolinu Neretve i tom je prigodom, u pratnji župana Nikole Dobroslavića te saborskog zastupnika Branka Bačića, gradonačelnika i načelnika s područja Neretve otvorila poduzetničko-proizvodni impulsni centar u Pločama. Posjet Dubrovačko-neretvanskoj županiji se nastavio sastancima ministrice Vučković i župana Dobroslavića s predstavnicima Ceha za ribarstvo i marikulturu te Udrugom Stonskih školjkara, a potom i s vinarima i Savjetom za vinarstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Projekt Poduzetničko-impulsnog inkubatora Ploče plod je zajedničke suradnje Dubrovačko-neretvanske županije, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a za njegovu realizaciju ugovoren je iznos od 10 milijuna kuna, gotovo u potpunosti financiran EU sredstvima. Centar za poduzetništvo je već do sada raspisao jedan javni poziv za korištenje prostora i do danas sklopio pet ugovora s poslovnim subjektima, a novi javni poziv za dodatne korisnike raspisuje se 25. svibnja 2020. godine.

Nakon otvaranja poduzetničkog inkubatora uslijedio je sastanak s predstavnicima školjkara na temu aktualne problematike oko Noro virusa u školjkašima, lošim sustavima odvodnje te porastom broja predatora, a rezultat svega je pad prihoda i proizvodnje uzgajivača. Uzgoj školjkaša se obavlja pretežno na području Malostonskog zaljeva, a u 2019., prijavljen je uzgoj više od 90 % ukupne proizvodnje kamenica te 45 % ukupne proizvodnje dagnji u Republici Hrvatskoj. Gotovo sva proizvodnja plasira se na domaće tržište, a vrijednost ostvarene proizvodnje na ovom području u posljednje dvije godine iznosi 8 milijuna kuna, što čini oko 60 % od ukupno ostvarene vrijednosti proizvodnje na području Hrvatske. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem provedbe mjera Operativnoga programa ugovoren je iznos od 56,4 milijuna kuna, a isplaćen iznos od 25,3 milijuna kuna za 186 korisnika, a u sklopu de-minimis potpora 63 korisnika podnijela su Zahtjev za potporu u iznosu od 1,8 mil. kuna. U ožujku 2020. Europska komisija je na zahtjev Ministarstva poljoprivrede donijela Odluku o dodjeli državne potpore za naknadu štete koju su u uzgajalištima dagnji prouzročile predatorske komarče, a na razini EU donijeta je mjera dodjele kompenzacije uzgajalištima u akvakulturi.

Ministrica Vučković svoj posjet Dubrovačko – neretvanskoj županiji zaključila je sastankom s regionalnim vinarima, koji u odnosu na ukupno površinu pod vinogradima čine 11,17 % te 10,52 % ukupne prijavljene količine zaliha vina u Hrvatskoj. Obzirom na velike poremećaje, a posebno pad potrošnje vina koji su nastali uslijed zatvaranja segmenta tržišta turizma i ugostiteljstva, procjenjuje se pad prodaje vina u Republici Hrvatskoj za 70 % u odnosu na prethodne godine te je nužno određenim mjerama smanjiti raspoloživu ponudu vina na tržištu u cilju osiguranja stabilnosti tržišta i cijena. Do sad objavljenim uredbama riješene su u načelu interventne mjere u sklopu Nacionalnog programa pomoći sektoru vina i to kroz povećanje intenziteta potpore s 50 % na 60 % te restrukturiranje i konverzije sa 70 % na 80 % za projekte koji će se u natječajima odobriti u razdoblju trajanja mjera COVID-a, odnosno tijekom stupanja na snagu uredbe (tijekom svibnja ili lipnja), te uvođenjem novih mjera krizne destilacije vina i kriznog skladištenje vina. Ukupno je iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina na nacionalnoj razini u oba programska razdoblja odobreno 286 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 709 milijuna kuna. Za oba programska razdoblja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji odobrena je potpora od ukupno 24,4 milijuna kuna, a ukupna vrijednost projekata iznosila je 72,6 milijuna kuna. 

"Mislim kako puno o našim planovima razvoja i prioritetima govore teme mog današnjeg posjeta, ovoj meni izuzetno dragoj županiji. Vodili smo konstruktivan i raznovrstan dijalog u potpunosti prilagođen lokalnim aktualnostima i potrebama s ciljem promicanja poduzetništva, proizvodnje vina i akvakulture. Interveniramo u ugrožene sektore nizom specifičnih mjera, koje će olakšati poremećaje izazvane epidemijom COVID-19, u ovom slučaju u školjkarstvu i vinarstvu. Važno mi je čuti iz prve ruke problematiku pojedinih sektora putem sastanaka na terenu s onima koji su ključni za njihovu održivost te osjećam obvezu osobno predstaviti mjere pomoći u izvanrednim okolnostima, ali i strateški plan razvoja cjelokupne hrvatske poljoprivrede, ribarstva, akvakulture i šumarstva", istaknula je ministrica Vučković na kraju svojeg posjeta Dubrovačko-neretvanskoj županiji.
 

Pisane vijesti