Ministrica Vučković posjetila Bjelovarsko-bilogorsku županiju

  • Slika /slike/Priopcenja/IMG-b9a997ecea2c1bb7ed9f84cd04dae4bf-V.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u utorak, 13. listopada 2020., prilikom svog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji obišla bioplinsko postrojenje „Bioel“ u Đulovcu, farmu muznih krava i bioplinsko postrojenje u Čazmi te svečano otvorila dječji vrtić „Tratinčica“ i posjetila Poduzetnički inkubator u Grubišnom polju. 

Ekološki najprihvatljiviji način zbrinjavanja raznih organskih sirovina je putem bioplinskih postrojenja. Nekoliko takvih postrojenja izgrađeno je i radi na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na području Čazme djeluju dva bioplinska postrojenja – Bojana i Bojana 2 u sklopu tvrtke Moslavina proizvodi d.o.o. te jedno na području općine Đulovec – Bioel d.o.o, koje je ovom prilikom posjetila i ministrica Vučković.  Postrojenja proizvode električnu i toplinsku energiju iz nusproizvoda životinjskog podrijetla 2 i 3 kategorije, biorazgradivog otpada te energetskih biljaka poput kukuruza, sirka, raži i šećerne repe, a uz vlastitu sirovinu nabavljaju sirovinu i od drugih poljoprivrednih proizvođača. Električnu energiju otkupljuje HROTE d.o.o., dok se toplinska energija koristi za sušare.  

 „Koncept bioplinskih postrojenja nalazi svoje mjesto u okviru strategije Europski zeleni plan u kojoj je jedan od strateških ciljeva smanjenje fosilnih gnojiva i prelazak na obnovljive izvore energije. Možemo reći da je izgradnja bioplinskog postrojenja idući logičan korak nakon izgradnje farme, jer se upravo na taj način zbrinjavanju nusproizvodi poljoprivredne proizvodnje, dobiva se električna i toplinska energija te digestat “,  izjavila je ministrica Vučković prilikom svog posjeta bioplinskim postrojenjima.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do sada je isplaćeno 2,3 milijarde kuna iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020. kroz gotovo 28 tisuća ugovorenih projekata. Jedan od takvih projekata je rekonstrukcija i dogradnja dječjeg vrtića „Tratinčica“ Grubišno Polje u ukupnom iznosu od 7,3 milijuna kuna koji je svečano otvorila ministrica Vučković.  Dogradnja i rekonstrukcija postojećeg objekta doprinosi povećanju standarda dječjeg vrtića, veći kapacitet i formiranje dodatnih programa za razvoj djece.  U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je iz Programa ruralnog razvoja rekonstruirano, izgrađeno i/ili opremljeno 11 vrtića, investicija ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 60 milijuna kuna.

Svoj posjet ministrica je zaokružila obilaskom farme muznih krava i bioplinskog postrojenja u vlasništvu poduzeća BIK d.o.o, jednog od najvećih poljoprivrednih proizvođača na čazmanskom području koje se bavi stočarstvom, uzgojem krava i tovom junadi. Iz Mjere 4 Programa ruralnog razvoja odobreno je 37,2 milijuna kuna za rekonstrukciju i dogradnju farme te nešto više od 7 milijuna kuna za nabavu dodatnih strojeva. 

Pisane vijesti