Ministrica Vučković otvorila 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam

  • Slika /slike/Priopcenja/bjelovarski_sajam12-080923.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske s državnim tajnikom Zdravkom Tušekom, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić u petak, 8. rujna 2023. godine, sudjelovala je na otvorenju 30. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je i čestitala jubilarni 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam, 30. Državnu stočarsku izložbu, 7. Peti element i 6. Drvni svijet. „Čestitam vam na velikom i predanom radu, na naporima koji su u posljednjih trideset godina doveli do toga da ovaj sajam postane prepoznat u međunarodnim okvirima te izražavam podršku hrvatske Vlade i najavljujem da će se nova ulaganja u ovaj sajam nastaviti kako bi ga učinili jednim od najsnažnijih poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe“, rekla je ministrica Vučković, kazavši kako je Bjelovarsko-bilogorska županija ona koja s pravom nosi naziv jednog od simbola hrvatskog stočarstva, posebno govedarstva.

Naime iz Programa ruralnog razvoja na području Bjelovarsko-bilogorske županije ugovoreno je potpora u vrijednosti 184 milijuna eura pri čemu je do danas isplaćeno 159 milijuna eura za različite namijene kao što su investicijski projekti, poboljšanje standarda držanja životinja, dodatna podrška osjetljivim sektorima, komunalna i društvena infrastruktura.

Također, ministrica Vučković kazala je kako su sva europska i nacionalna sredstva kojima smo raspolagali proteklih nekoliko godina odlično iskorištena te da se izvorni Program ruralnog razvoja koji je bio vrijedan 2,4 milijarde eura u cijelosti ugovorio i isplatio.

Ministrica se u svom obraćanju posebno osvrnula na sektor stočarstva, kazavši kako je stočarstvo od strateškog značaja te da će ova Vlada učiniti sve da ga očuva i razvija, o čemu svjedoči i efikasno korištenje sredstava iz europskih fondova. „Samo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sektoru smo isplatili više od 482 milijuna eura, uz 646 milijuna eura u sklopu izravnih plaćanja i mjera tržišne potpore te 165,6 milijuna eura iz nacionalnih sredstava“, rekla je ministrica, naglasivši kako stočarstvo nije osjetljivo samo u Hrvatskoj nego i u drugim europskim zemljama, a izazovi koje postoje u ovom sektoru postoje zbog demografskih, socioekonomskih razloga.

Spomenula je kako se s različitim mjerama koje nisu samo potpore, nastoji odgovoriti na te izazove, a najbolji partneri u tome su upravo uzgajivači i savezi i veseli njihov interes za izlaganjima. „Čestitam na njihovim naporima te najavljujem kako ćemo uz pomoć posebnih akcijskih planova stočarstvo vratiti na ono mjesto koje mu pripada“, rekla je Vučković te najavila nove pravilnike koji predviđaju više od 150 milijuna eura vrijedne natječaje za različite investicije do kraja godine.

Ministrica poljoprivrede dodijelila je priznanja i obišla brojne izlagače te potvrdila nastavak podrške Ministarstva poljoprivrede ovoj hvalevrijednoj manifestaciji koja zastupa interese hrvatskih poljoprivrednika.

Na otvorenju Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma nazočili su izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Miro Totgergeli, gradonačelnik grada Bjelovara i saborski zastupnik Dario Hrebak, saborski zastupnik Željko Lenart, predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, saborski zastupnik u mađarskom parlamentu József Attila Móring, veleposlanik države Izraela Gary Koren, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić.


Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Pisane vijesti