Ministrica Vučković održala video konferenciju s EU kolegama o utjecaju pandemije COVID-19 na poljoprivredu i ribarstvo EU

  • Slika /slike/Priopcenja/2020_3_25_agri.jpg
  • Slika
Ministrica Marija Vučković održala je danas, 25. ožujka 2020. godine iz Nacionalne sveučilišne biblioteke u Zagrebu videokonferenciju s ministrima poljoprivrede i ribarstva Europske unije kojoj su se pridružila i dva nadležna Povjerenika Europske komisije, Janusz Wojciechowski za poljoprivredu te Virginijus Sinkevičius za ribarstvo s ciljem identificiranja stanja kao i mogućih odgovora na izazove u sektoru poljoprivrede i ribarstva uzrokovane pandemijom COVID-19.

“Pandemija korona virusa iz temelja je promijenila Europu kakvu poznajemo. Osim borbe protiv sprečavanja širenja bolesti i zaštite stanovništva, gdje su sve naše službe, od liječnika do policije i sustava civilne zaštite pokazale da su dorasle zadatku, jedan od najvećih izazova je osiguranje dostupnosti hrane i nastavak poljoprivredne proizvodnje, aktivnosti u akvakulturi i ribarenju te očuvanju zaposlenosti u poljoprivredi.

Zbog toga smo danas putem video konferencije okupili ministre poljoprivrede i ribarstva Europske unije kao i nadležne povjerenike Europske komisije kako bismo izmijenili informacije o realnom stanju u pojedinim državama članicama i dogovorili zajednički smjer u kojem želimo djelovati. Identificirali smo ključne prepreke u proizvodnji i opskrbi hranom, a Europskoj komisiji predložili mjere čija bi implementacija osigurala očuvanje radnih mjesta, osiguranje proizvodnje kao i očuvanje zajedničkog tržišta. Tu su prije svega predložene mjere koje bi administrativno rasteretile proizvođače, ali i mogućnost realokacije sredstava.

Povjerenici su nam predstavili mjere koje je Komisija već uspostavila kao što su zeleni koridori za transport unutar Europske unije što će u stvarnosti omogućiti nastavak funkcioniranja razmjene poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, ali i dostupnost repromaterijala, hrane za životinje I sredstava za zaštitu bilja. Jučer smo na Vladi predstavili nacionalni paket mjera pomoći gospodarstvu gdje sam najavila dvije najvažnije stvari koje je Hrvatska identificirala kao ključne mjere za pomoć hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima. To je prije svega fleksibilnost između stupova Zajedničke poljoprivredne politike kako bi sredstva ruralnog razvoja mogli alocirati u primarnu poljoprivrednu proizvodnju, a za ribarski sektor tražimo aktivaciju privremene obustave ribolovnih aktivnosti jer bismo na taj način mogli obeštetiti ribare u ovim kompliciranim vremenima. Iako smo se s tim zahtjevima i ranije obratili Komisiji, danas smo ponovili svoje argumente, a slično razmišlja i niz drugih država članica.

Predsjedništvo će u narednim danima u bliskoj suradnji s Europskom komisijom razmotriti moguće daljnje korake koji će biti temelj za provođenje mjera o kojima smo postigli razumijevanje.“
- izjavila je ministrica Marija Vučković nakon video konferencije.

Više informacija o videokonferenciji možete pogledati ovdje.

Pisane vijesti