Ministrica Vučković održala sastanak s ličkim gradonačelnicima, načelnicima i poljoprivrednicima

Slika /slike/Priopcenja/Lika.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Šimom Mršićem, ravnateljem Agencije za plaćanja u poljoprivredi ribarstvu i ruralnom razvoju Antunom Vujićem,  ravnateljicom Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Renatom Ojurović, ravnateljem Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravkom Baraćem i ravnateljem Uprave za financijske poslove i javnu nabavu Milanom Tankosićem te u nazočnosti župana Ličko-senjske županije Ernesta Petrya sa suradnicima održala u petak, 28. siječnja 2021. godine, u Gospiću radni sastanak s predstavnicima lokalne i regionalne samouprave te lokalnih poljoprivrednika i drvoprerađivača na temu aktualnosti u poljoprivredi toga kraja.

„Razgovarali smo o bitnim temama za razvoj Ličko-senjske županije u kojoj je od strateške važnosti upravo poljoprivreda, posebice stočarstvo, ali i drvoprerađivačka industrija i proizvodnja namještaja kojoj će uvelike pridonijeti novi Nacionalni plan razvoja prerade drva i proizvodnje namještaja Republike Hrvatske za razdoblje od 2022. do 2030., uskoro  dostupan za komentare javnosti. Osim toga, bilo je riječi o investicijama iz Programa ruralnog razvoja putem kojeg je do sada na području županije isplaćeno gotovo 899 milijuna kuna od više od jedne milijarde kuna odobrene potpore, Covid mjerama pomoći putem kojih je ličkim poljoprivrednicima isplaćeno 6,6 milijuna kuna, ali i budućim ulaganjima", izjavila je ministrica Vučković te se osvrnula na novinarska pitanja o aktualnoj problematici stoke bez nadzora na području županije, rekavši kako je Ministarstvo poljoprivrede još 2020. godine poduzelo niz kontrola slijedom kojih su potpore pojedinim korisnicima umanjene.

U cilju prevencije nepravilnosti i neprimjerenog držanja životinja te snažnije kontrole stoke na poljoprivrednim gospodarstvima Ministarstvo poljoprivrede izrađuje modul Risk management koji će biti dostupan djelatnicima Ministarstva poljoprivrede, DIRH-a i APPRRR-a te HAPIH-a i u koji bi se na dnevnoj bazi i u skladu s propisanim rokovima prikazivale farme na kojima je potrebno provesti nadzor sukladno definiranim parametrima kao što su prijavljeno teljenje/janjenje, promet, plutajuća goveda, uginuća, zdravstveni status i slično. Aplikacija će omogućiti jedinicama lokalne samouprave, komunalnim redarima, pregled farmi s JIBG-om, nazivom i adresom farme te vrstama stoke koja se drži na toj farmi. 

U izradi je i Uputa o implementaciji zakonskih odredbi vezano za postupanje u slučajevima zanemarivanja domaćih životinja te Program sufinanciranja zbrinjavanja domaćih životinja, kao i Pravilnik o zootehničkim uvjetima držanja stoke, uz provjeru mogućnosti pooštrenja određenih odredbi unutar postojećih zakonodavnih okvira i njihovih izmjena i dopuna.

Još jedna od ključnih tema sastanka bila je degresivna stopa za gorsko-planinska područja odnosno smanjenje potpora za navedena područja sukladno veličini površine, predložena u novom Strateškom planu 2023.-2027. Na sastanku je dogovoreno da će predložene odredbe biti razmotrene te je najavljen novi sastanak na tu temu u Ministarstvu poljoprivrede.

Pisane vijesti