Ministrica Vučković održala sastanak s kosovskim ministrom Pecijem

  • Slika /slike/Priopcenja/202292_kosovo.jpg
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s državnim tajnikom Tugomirom Majdakom i ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u srijedu 9. veljače 2022. godine, u okviru trodnevnog boravka kosovske delegacije u Republici Hrvatskoj, održala sastanak s ministrom poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo Fatonom Pecijem i suradnicima. Tema sastanka je, između ostalog, bila intenziviranje postojeće suradnje u području poljoprivrede, pri čemu je ministar Peci pozvao ministricu Vučković u službeni posjet. 

Dvoje ministara dogovorili su da će u narednom razdoblju ažurirati postojeći Memorandum o suradnji iz 2008. godine. Kosovo je vrlo aktivno u pripremama za prelazak u službenog kandidata za ulazak u Europsku uniju i u tom dijelu bi cijenili nastavak razmjene znanja i iskustava  hrvatskih stručnjaka u području poljoprivrede i šumarstva, a postoji mogućnost i za zajedničke projekte putem programa tehničke pomoći poput TAIEX-a ili TWINNING-a.
 
Kosovska strana je zainteresirana za ulaganja hrvatskih kompanija u njihov poljoprivredno-prehrambeni sektor te se u tom kontekstu spominjala i mogućnost organizacije susreta gospodarstvenika prilikom posjeta ministrice Kosovu. Osim suradnje u području poljoprivrede, otvara se prostor i za suradnju u području šumarstva te je ministar Peci iskazao veliki interes za usvajanjem ekspertize u području korištenja biomase i izgradnje energana, kao i održive proizvodnje toplinske i električne energije.

Pisane vijesti