Ministrica Vučković održala sastanak s albanskim veleposlanikom

Slika /slike/Priopcenja/IMG_8030.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljicom Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju Anitom Sever-Koren u srijedu, 30. ožujka 2022. godine, održala sastanak s veleposlanikom Republike Albanije u Republici Hrvatskoj Rizom Podom i saborskom  zastupnicom Erminom Lekaj Prljaskaj na temu zajedničkih vanjsko-trgovinskih pitanja te horizontima proširenja bilateralne suradnje dviju prijateljskih zemalja na području poljoprivrede.

Tijekom sastanka dogovoren je skori posjet ministrice Vučković Albaniji u okviru napora koje obje strane ulažu u provedbu jačanja i proširenja bilateralnih odnosa u poljoprivrednoj sferi, posebice daljnjeg jačanja vanjsko trgovinske razmjene. Tijekom sastanka istaknuti su odlični odnosi, suradnja i kooperacija dviju zemalja kako bi ostvarile zajedničke interese kroz odgovarajuću međusobnu političku i tehničku potporu.

U tom kontekstu, Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Agencija za ruralni razvoj Republike Albanije već imaju potpisan Sporazum o suradnji, pri čemu će se u hrvatskoj Agenciji sljedeći tjedan održati radionica za delegaciju albanske Agencije na temu unapređenja kvalitete unutarnje revizije.

Uz postojeći Memorandum o suglasnosti između Ministarstava poljoprivrede Republike Hrvatske i Republike Albanije, 2020. godine su s nadležnim tijelom Albanije usuglašeni  i veterinarsko-zdravstveni uvjeti za izvoz proizvoda od jaja te je izrađen veterinarski certifikat, s obzirom na značajan potencijal albanskog tržišta za izvoz animalnih proizvoda iz Hrvatske.

Vanjskotrgovinsku razmjenu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda s Albanijom karakterizira suficit, uzlazni trend uvoza i izvoza te visoka pokrivenost uvoza izvozom čak do 974 posto, a Albanija je značajno izvozno tržište za Hrvatsku što se tiče plasmana male plave ribe, prvenstveno inćuna.

Pisane vijesti