Ministrica Vučković obišla tučom pogođena područja u Varaždinskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/Steta_od_tuce_Petrijanec (25) (002).jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u četvrtak 29. lipnja 2023. godine sa županom varaždinskim Anđelkom Stričakom, posebnim savjetnikom Krunoslavom Lukačićem i načelnicima općina Petrijanec, Sračinec, Maruševec i Cestica, Željkom Posavcem, Božidarom Novoselcem, Marijom Klapšom i Mirkom Korotajem, te lokalnim poljoprivrednicima obišla područje Varaždinske županije koje je 23. lipnja 2023. godine pogodilo jako nevrijeme praćeno tučom.

Najviše su stradale općine Petrijanec, Sračinec i Maruševec.
 
Ministrica Marija Vučković istaknula je da Vlada RH poduzima niz mjera kako bi prevenirala, koliko god je to moguće, štete od elementarnih nepogoda, a isto tako, kad se dogode, kako bi ublažila njihove posljedice.
 
„Samo u mandatu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u osiguranje su uložena značajna sredstva. Poduprli smo više od 47 tisuća zahtjeva za osiguranje. Vrijednost potpora iznosila je više od 100 milijuna eura, a za cijelo razdoblje bilo je osigurano 57 milijuna, što znači da smo morali iznaći dodatna sredstva“, kazala je ministrica Vučković te dodala kako su uz redovite odštete koje proizlaze iz Zakona o ublažavanju posljedica osmišljene kompenzacijske mjere. „S primjenom smo započeli 2021. godine u Požeško-slavonskoj županiji i nastavili prošle godine na području ovih šest županija, koje su u proljeće prošle godine najviše stradale zbog tuče“, kazala je ministrica Vučković, zahvalivši županu Stričaku na svim dobrim i vrijednim inicijativama
.
Što se tiče isplata odštete, navela je da se, sukladno zakonskim odredbama, prvo moraju pričekati unosi u Registar šteta. „Za konačnu procjenu potrebno je maksimalno 60 dana, ali pokušat ćemo učiniti naša sredstva dostupnima prije. Već smo izradili program. Sukladno mogućnostima državnog proračuna, planirali smo četiri milijuna eura dodatne pomoći poljoprivrednicima koji su pretrpjeli posljedice poplava, a sad ćemo taj program nastojati nadograditi kako bismo obuhvatili poljoprivrednike koji su imali štete u lipnju“, rekla je ministrica Vučković.
 
Varaždinski župan Anđelko Stričak proglasio je prirodnu nepogodu tuče za područje općina Petrijanec i Sračinec te za područje Donjeg Ladanja u Općini Maruševec, kazavši kako je šteta od tuče na poljoprivrednim kulturama od 30 do čak 100 posto. „Prema preliminarnim procjenama ukupna šteta na tim područjima iznosi 2,25 milijuna eura“, kazao je Stričak.
 
Da je šteta velika, potvrdio je i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec, zahvalivši ministrici što je odmah iskazala interes za stanje na terenu.
 
 
Naslovna foto: Varaždinska županija

Galerija: Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Pisane vijesti