Ministrica Vučković na Vijeću ministara u Luxembourgu izvijestila o katastrofalnim posljedicama tuče na poljoprivredne kulture

  • Slika /slike/Priopcenja/4eb1d175-45d0-4714-a505-95718716187e (1).jpg
  • Slika
  • Slika
Vijeće ministara poljoprivrede i ribarstva održano je u ponedjeljak, 13. lipnja 2022. godine u Luxembourgu. Hrvatsko izaslanstvo predvodila je ministrica Marija Vučković.

Ministri su raspravljali o stanju u europskom poljoprivrednom sektoru i tržištima, posebice nakon Ruske invazije na Ukrajinu. U okviru ove točke, a nastavno na raspravu s prethodnog sastanka Vijeća,  povjerenik Wojciechowski je predstavio razmišljanja Komisije o izuzećima agro-okolišnih zahtjeva u 2023. godini, poglavito GAEC 7 i GAEC 8 kako bi se osnažila prehrambena sigurnost u vremenima neizvjesnosti. Ministri su dali podršku ovom razmišljanju te se Komisija obvezala sastaviti prijedlog propisa kojim bi to omogućila.

„Znamo da je situacija izazovna i iz mjeseca u mjesec zajedno tražimo najbolja rješenja za naše poljoprivredne proizvođače imajući na umu sigurnost opskrbe priuštivom hranom za naše građane. Komisija je krajem svibnja kao odgovor na naš prijedlog izašla s prijedlogom Uredbe o izmjeni Uredbe 1305/2013 u pogledu posebne mjere za pružanje izvanredne privremene potpore u okviru Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) kao odgovor na posljedice ruske invazije na Ukrajinu. Vremena je malo, stoga je izuzetno važno da se ovaj prijedlog što prije usvoji kako bismo mogli uspješno i pravovremeno provesti mjeru koju naši proizvođači toliko trebaju.“ – izjavila je ministrica Vučković.

U okviru iste točke izvijestila je i o katastrofalnim štetama koje je u svega nekoliko dana prouzročilo nevrijeme praćeno tučom i nanijelo ogromne štete u voćnjacima, vinogradima, na pojedinim usjevima i u sektoru proizvodnje cvijeća.  Štete se u ovom trenutku još zbrajaju, ali je izvjesno da će biti znatne.

„Uništeni su poljoprivredni proizvodi koji su već bili spremni za tržište, a poseban izazov će biti brzina sanacije šteta, jer se s obzirom na proizvodni proces i specifičnosti proizvodnje obnova mora provesti u kratkom razdoblju. Ovakva situacija stvara dodatni pritisak i otežava oporavak hrvatskog poljoprivrednog sektora u  vremenima kada je poljoprivredna proizvodnja i osiguravanje prehrambene sigurnosti globalni prioritet. Hrvatska će uložiti dodatne napore u osiguravanju stabilnih uvjeta proizvodnje u pogođenim područjima, ali u tome svakako očekujemo svu stručnu podršku i pomoć Europske komisije.“ – apelirala je ministrica Vučković u Luxembourgu.

Jedna od tema bio je i zajednički pristup u vezi s ciljevima smanjenja u budućem zakonodavnom aktu o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. Tom prilikom Povjerenica S. Kyriakides je u odgovoru na zabrinutosti država članica vezano za određivanje ciljeva korištenja pesticida odgovorila kako će Komisija uzeti u obzir povijesni napredak ostvaren u državama članicama, njihove specifičnosti i različite polazišne točke pri čemu je istaknula kako svi moraju uložiti napor kako bi zajednički ostvarili cilj smanjenja od 50 % na europskoj razini, no ne na način da rješenje bude jednako za sve.

„Želim jasno istaknuti kako Hrvatska podržava održivo korištenje pesticida i u potpunosti je predana ekološkim ciljevima. Isto tako mislim da smo svi svjesni da ciljevi smanjenja korištenja pesticida ne smiju dovesti do smanjenja poljoprivrede proizvodnje uz ugrožavanje prehrambene sigurnosti EU. Imamo odgovornost unaprijediti prehrambenu sigurnost i konkurentnost poljoprivrede zbog čega je potrebno paziti da buduća rješenja ne ugroze ove interese. – naglasila je ministrica Vučković.

Od ostalih tema, jutarnji dio sastanka bio je posvećen ribarstvu. Povjerenik V. Sinkevičius predstavio je Komunikaciju Komisije o stanju provedbe zajedničke ribarstvene politike i o savjetovanju o ribolovnim mogućnostima za 2023. godinu te o procesu programiranja Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu (EMAF).

Predsjedništvo je izvijestilo o napretku rada na uredbi o oznakama zemljopisnog podrijetla. Komisija je predstavila Izvješće o primjeni zdravstvenih i ekoloških standarda EU na uvezene poljoprivredne i poljoprivredno-prehrambene proizvode, te upoznala ministre s trenutnom situacijom i izgledima vezano uz afričku svinjsku kugu.

Pisane vijesti