Ministrica Vučković na sastanku s vinarima na Pelješcu

  • Slika /slike/Priopcenja/v1.jpg
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u ponedjeljak, 26. srpnja 2021. godine u nazočnosti saborskog zastupnika Branka Bačića te župana dubrovačko-neretvanskog Nikole Dobroslavića na Pelješcu sudjelovala na 2. vinskom forumu „Putvin“ u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, Udruge „Plavac mali“, Općine Ston te PZ Putniković, prilikom čega su ključne teme bile prijedlog Pravilnika u provedbi Zakona o vinu, izazovi sektora u koronakrizi te nove mjere pomoći.

Na vinarskom skupu u Putnikovićima istaknuto je kako su vinari i vinogradari međuovisni, s obzirom da vinari trebaju plasmanom na tržište osloboditi svoje kapacitete te otkupiti grožđe od vinogradara kao sirovinu za daljnju proizvodnju vina. U tom kontekstu, fokus razmjene mišljenja bile se mjere potpore koje Ministarstvo poljoprivrede kontinuirano pruža vinarima, ali i novi oblici podrške sektoru.

Također, vinari i vinogradari ocijenili su da su dosadašnje mjere značajno doprinijele očuvanju vinarstva i vinogradarstva, ali i gospodarskoj i demografskoj slici županije.  Naime, Ministarstvo poljoprivrede je zbog okolnosti koronakrize u sektoru vinarstva prošle godine u najkraćem mogućem roku izvršilo prilagodbe Nacionalnog programa pomoći sektoru vina te pripremilo i učinkovito provelo mjere krizne destilacije i kriznog skladištenja vina, koje su produžene i 2021. godine.
 
„Zbog iznimne važnosti ovog sektora te tržišnih poremećaja u kojima se nalazi, sada razgovaramo o dodatnim oblicima podrške sektoru. Osim 20 milijuna kuna osiguranih za ponovnu provedbu efikasnih kriznih mjera destilacije i kriznog skladištenja, u ovoj je godini povećan intenzitet potpore u svim mjerama Vinske omotnice te je usvojen trogodišnji Program sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara vrijedan 6 milijuna kuna, od čega je za 2021. godinu osiguran iznos od 2 milijuna kuna“, istaknula je ministrica Vučković.

Pisane vijesti