Ministrica Vučković na otvorenju XXII. Izložbe tradicijskih proizvoda Jesen u Lici

Slika /slike/Priopcenja/20201002Lika.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković, kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, je u petak, 2. listopada 2020., nazočila otvorenju tradicionalne manifestacije Jesen u Lici, koja po 22. put zaredom okuplja proizvođače i zaljubljenike u tradicijske proizvode. Riječ je o najvećoj izložbeno – prodajnoj manifestaciji u Ličko-senjskoj županiji koju tradicionalno organizira Ličko-senjska županija i Razvojna agencija Ličko-senjske županije u suorganizaciji Grada Gospića, a odvija se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske i predsjednika Hrvatskog sabora te pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

Manifestacija je od izuzetnog značaja za mala poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike s primorskog i ličkog dijela Ličko-senjske županije te ruralnih prostora iz cijele Hrvatske jer im pruža mogućnost za izlaganje brojnih autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih i ukrasnih proizvoda visoke kvalitete. Manifestaciju će upotpuniti i izložbe etnografskih zbirki te nastupi kulturno-umjetničkih društava koji će predstaviti folklornu baštinu kraja iz kojeg dolaze, kao i mimohod konjskih zaprega ulicama središta Grada Gospića. Proizvodnja prepoznatljivih proizvoda te njihova promocija putem renomiranih tradicionalnih manifestaciju razvijaju ruralnu sredinu, kao i cijeli niz projekata u Ličko-senjskoj županiji koji je financiran sredstvima Programa ruralnog razvoja.

Kroz mjere Programa ruralnog razvoja te kroz izvorne i tržišne potpore u županiji je do sada kroz 15.128 ugovora odobrena vrijednost potpore u iznosu od gotovo 1,4 milijarde kuna, pri čemu je isplaćeno gotovo 1,2 milijarde kuna. Samo u posljednjih 4 godine kroz mjere Programa ruralnog razvoja u Ličko-senjskoj županiji ukupno je ugovoreno 827 milijun kuna kroz 9.224 odluke o financiranju, a isplaćeno je 661 milijun kuna. Od toga je više od 18 milijuna kuna uloženo u izgradnju i opremanje 3 dječja vrtića te je razminirana površina od 5.366.101,70 m2 u vrijednosti 63 milijuna kuna. Zahvaljujući EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja uloženo je 13,2 milijuna kuna u 4 vodoopskrbna projekta, 13 milijuna kuna u 4 projekta izgradnje nerazvrstanih cesta, obnovljena su 2 groblja te izgrađen jedan društveni i jedan vatrogasni dom.  Možda najvažnije za perspektivu županije, 14 milijuna kuna dodijeljeno je 62 mladih poljoprivrednika koji su prijavili projekte vrijedne više od 20 milijuna kuna, kao i 38 pokrenutih nepoljoprivrednih djelatnosti. Čak 175 malih poljoprivrednih gospodarstava prijavilo se na mjeru 6.3.1. te im je odobreno ukupno gotovo 20 milijuna kuna.

„Nas u Vladi u velikoj mjeri ohrabruju upravo podaci o interesu stanovništva Like za projektima financiranima pomoću sredstava Europske unije. Proizvodnja prehrambenih proizvoda visoke kvalitete prepoznatljivih i na razini Europske unije, kao i svaki prijavljeni projekt povećavaju kvalitetu života stanovnika Like, a uvjereni smo da ćemo dobro osmišljenim mjerama i u godinama koje slijede privući ne samo interes za ulaganja već i interes za odabir Like kao mjesta idealnog za život“, istaknula je tom prigodom ministrica Vučković.

Pisane vijesti