Ministrica Vučković na konferenciji „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“ u Sisku

Slika /slike/Priopcenja/IMG-20220304-WA0013.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju Goranom Lipavićem u Sisku u petak, 4. ožujka 2022. godine, u nazočnosti zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola, ministrice regionalnoga razvoja i fondova EU Nataše Tramišak te župana sisačko-moslavačkog Ivana Celjaka sudjelovala na konferenciji „Pametna sela – europski koncept razvitka ruralnih područja“, u organizaciji Ureda europarlamentarca Sokola u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom.

Kroz uvodna obraćanja i panel raspravu cilj događanja je bio stručnoj i široj javnost predstaviti mogućnosti koje pruža koncept pametnog sela kao odrednice strateškog razvoja za ruralna područja u Hrvatskoj. Na konferenciji je bilo riječi o pet stupova Pametnog sela koji uključuju poljoprivredu, gospodarstvo, digitalizaciju, socijalnu inkluziju te zelenu energiju i mobilnost, a istaknut je i projekt Europske komisije „Smart Rural 21 project" u kojem sudjeluje i jedna ruralna zajednica iz Republike Hrvatske - Općina Babina Greda.

U Strateškom planu RH 2023. – 2027. doprinos provedbi koncepta Pametnih sela planiran je putem provedbe intervencije „Potpora LEADER (CLLD) pristupu“, pri čemu je težište na pripremi i provedbi lokalnih razvojnih strategija prilagođenih potrebama područja svake pojedine lokalne akcijske grupe. Također, kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti osigurano je jačanje infrastrukture ulaganjem vrijednim 616 milijuna kuna u izgradnju logističkih distributivnih centara, kao i uspostavljanje digitalnih javnih usluga, sustav pametne poljoprivrede i sustav sljedivosti, vrijedno 77 milijuna kuna.

S obzirom da je konferencija održana u Sisku, neizostavna tema bile su mjere pomoći poljoprivrednicima u okviru razornih potresa koji su pogodili to područje. Naime, uz niz financijskih i logističkih mjera pomoći već nekoliko dana nakon potresa, objavljena su tri pojednostavljena i ubrzana natječaja iz Programa ruralnog razvoja za obnovu proizvodnih potencijala. Putem prva dva natječaja je za obnovu stradalih poljoprivrednih objekata, stada i proizvodnih kapaciteta stavljeno je na raspolaganje 120 milijuna kuna, dok je kroz treći na raspolaganje stavljeno 100 milijuna kuna, a prijave su u tijeku. Također, kroz Program ruralnog razvoja u Sisačko-moslavačkoj županiji isplaćena je potpora vrijedna više od milijardu kuna, uz gotovo 42 milijuna kuna isplaćene COVID pomoći. Od početka 2021. godine do danas u županiji je ugovoreno 87,8 milijuna kuna, što je dokaz da ulaganja u razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na ovom području nije stalo, unatoč teškim i izvanrednim okolnostima. 

Pisane vijesti