Ministrica Vučković na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore

Slika /slike/Priopcenja/396531037_787558970048629_4416146587708512483_n.jpg
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave ribarstva Antom Mišurom i suradnicima u petak 27. listopada 2023. u nazočnosti župana šibensko-kninskog Marka Jelića, gradonačelnika Grada Šibenika Željka Burića, predsjednika Uprave Hrvatskih šuma Nediljka Dujića, predsjednika HOK-a Dalibora Kratohvila i potpredsjednika HOK-a i predsjednika Organizacijskog odbora Susreta ribara  Jose Smolića sudjelovala na 26. Susretu ribara Hrvatske obrtničke komore u Šibeniku.

U posljednje tri godine tijekom kojih se globalna proizvodnja hrane suočava s velikim pritiscima i znatnim poremećajima na tržištu i u lancima opskrbe, Vlada RH i Ministarstvo poljoprivrede sektoru ribarstva i akvakulture isplatili su oko 80 milijuna eura potpore. Ova sredstva su doprinijela oporavku i stabilizaciji njihovog poslovanja bez ozbiljnih negativnih posljedica, o čemu najbolje govore podaci o konstantnoj pozitivnoj vanjsko-trgovinskoj bilanci, povećanju proizvodnje u akvakulturi te povećanju vrijednosti ulova. Ukupna proizvodnja u akvakulturi RH u razdoblju od 2016. godine do 2022. godine porasla je čak 58 % u količini te 64 % u vrijednosti. Naša je uloga i zadaća nastaviti osiguravati održivost morskih resursa i ribljih stokova uz osiguravanje egzistencije naših ribara, obalnih zajednica i otočnog stanovništva, a važan će nam partner u provođenju ribarskih politika i dalje biti Hrvatska obrtnička komora“, izjavila je ministrica Vučković to dodala kako je do danas kroz Operativni program za pomorstvo i ribarstvo RH ugovoreno 399,7 milijuna eura potpore.

Predsjednik HOK-a Kratohvil zahvalio je na dosadašnjoj suradnji i najavio nastavak angažmana Komore po pitanju zastupanja interesa hrvatskih obrtnika i ribara: Unatoč višestrukim izazovima u kojima se nalaze sada već godinama, zadržavamo jednak broj ribara, uz povećanje broja zaposlenih u ribarskim obrtima u odnosu na prošlu godinu za 4 %. Hrvatski ribari su otporni, uporni i čvrsti, takav je i Ceh ribarstva i akvakulture HOK-a koji aktivno i kontinuirano, jasno i glasno ističe probleme i traži rješenja, u dobroj suradnji s Upravom ribarstva“.

U okviru Operativnog programa trenutno se provode najveća ulaganja u ribarsku infrastrukturu i ribarstvo otkad postoji Republika Hrvatska, pri čemu je dodijeljeno je 47,33 milijuna eura potpore za ulaganja u 10 ribarskih luka. Samo za ulaganja u unaprjeđenje sigurnosti i radnih uvjeta osuvremenjeno je 261 ribarsko plovilo, uloženo u 230 projekta za poboljšanje stavljanja na tržište proizvoda ribarstva i akvakulture, te je izgrađeno i opremljeno 5 novih i osuvremenjeno 25 postojećih pogona za preradu ribe.

Hrvatska već duži niz godina ima pozitivan trend u vanjskotrgovinskoj bilanci proizvoda ribarstva i akvakulture. U 2022. godinu uvezeno je 63 tisuće tona vrijednosti 248 mil. €, a izvezeno 66 tisuća tona vrijednosti 312 mil. €. Bilanca u pogledu proizvoda ribarstva i akvakulture je kontinuirano pozitivna. 

Pisane vijesti