Ministrica Vučković: Gospodarstva pogođena tučom obnoviti će se putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja

Slika /slike/Priopcenja/Vučković 2.jpg
Nakon snažnog nevremena praćenog vjetrom, kišom i tučom koje je najteže pogodilo Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-zagorsku županiju te izazvalo ogromnu štetu, ministrica poljoprivrede Marija Vučković posjetila je pogođena područja i razgovarala s oštećenim poljoprivrednicima.

„Poljoprivrednici su uvijek među najpogođenijima uslijed prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda. Nažalost, mi smo u ovih nekoliko godina stekli prilično iskustvo u saniranju takvih posljedica i obnavljanju proizvodnih kapaciteta naših poljoprivrednih gospodarstava. Iznimno mi je žao što se to dogodilo ovim sjajnim gospodarstvenicima“, rekla je ministrica Vučković.

Ministrica je potvrdila u ime Ministarstva poljoprivrede i Vlade RH da će se ta gospodarstva obnoviti putem posebne mjere Programa ruralnog razvoja:

„Kao i uvijek do sada, u suradnji sa županijom i jedinicama lokalne samouprave razmotrit ćemo i osigurati i neke dodatne mehanizme pomoći“, dodala je.

Ministrica Vučković rekla je da, nažalost, ovakva tuča nije viđena desetljećima te istaknula:

„Opet smo svjedoci da se nešto događa s našom klimom itekako ozbiljno, da su takve situacije nepredvidljive, a ono što postaje izvjesno je da će se, nažalost, događati i dalje.“

„Imamo izdašnu mjeru za obnovu proizvodnog potencijala, mi ćemo ljudima pomoći“, istaknula je ministrica.

„Treba otvoreno komunicirati izazov koji je pred nama svima zajedno, a to je omogućiti njihov novi potpuni rad u vrlo kratkom roku s obzirom na posebnosti ove proizvodnje“, zaključila je ministrica Vučković.


Stopostotne štete na nekim staklenicima
 
Na novinarsko pitanje o štetama na varaždinskom području kaže da se one danas još ne mogu procijeniti, a stručna povjerenstva dat će preciznu procjenu.
 
Putem programa ruralnog razvoja Ministarstvo će ta gospodarstva obnoviti. Ističe kako je riječ o gotovo pola cvjećarske proizvodnje u Hrvatskoj, a štete su i na usjevima, kao i na povrću.
 
"Štete na staklenicima su strašne, one su stopostotne, u Velikom Bukovcu mislim da 20-tak proizvođača ima jako ozbiljnu štetu, još nekoliko ih ima i u Malom Bukovcu. Kontaktirala sam i druge županije Međimursku, Krapinsko-zagorsku, Koprivničko-križevačku i Sisačko-moslavačku koji su jučer također imali veliko nevrijeme. Mogu potvrditi da imamo posebnu mjeru koja funkcionira dobro, pomaže proizvođačima", istaknula je ministrica Vučković.
 
I u sferi gubitka prihoda će Ministarstvo poljoprivrede i Vlada nastojati pomoći konkretno, više nego što se licitira, najavila je Vučković.

 
Vatrogasci brinu o eko i šumskim sustavima
 
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u Muću otvarajući novi Vatrogasni dom vrijedan osam milijuna kuna, koji je s 85 posto sufinanciran EU sredstvima iz - Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, dok je 15 posto sredstava Hrvatske.

Vućković je rekla da su Vatrogasni domovi, pogotovo za male sredine, mjesto okupljanja. "Imaju višenamjenske funkcije, ovdje će se održavati edukacije o zaštiti prirode", kazala je, dodavši da vatrogasci brinu i o najvrjednijim eko i šumskim sustavima, i zato je dobro graditi i pomagati vatrogasnu infrastrukturu.


EU samodostatna u većini poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda

Upitana ima li Hrvatska strategiju za eventualnu nestašicu hrane, ministrica poljoprivrede je rekla da za sada takve situacije, ne samo u našoj zemlji već i u cijeloj EU, neće biti, s obzirom da je EU uglavnom samodostatna u većini poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, a Hrvatska je sudionik zajedničkog poljoprivrednog tržišta.

No, napominje kako postoji rizik od povećanja gladi u svijetu i od siromaštva, zbog čega svi moraju pokazati solidarnost.

Izvor: Vlada / Hina 

Pisane vijesti