Ministrica poljoprivrede Vučković nazočila otvorenju poduzetničkog centra Prelog i obišla Dječji vrtić Prelog

Slika /slike/Priopcenja/Marija Prelog (8).JPG
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je u petak, 11. listopada 2019., u svome posjetu Međimurskoj županiji obišla Dječji vrtić Prelog i nazočila svečanosti otvorenja Poduzetničkog centra Prelog. Realizacija oba projekta sufinancirana je pomoću EU fondova.

Poduzetnički centar Prelog izgrađen je i potpuno opremljen u okviru projekta Izgradnja poslovne infrastrukture i osnivanje poduzetničkog centra koji je sufinanciran iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Program razvoja poslovne infrastrukture. Ukupna vrijednost projekta premašuje 16 milijuna kuna, pri čemu je gotovo 98% vrijednosti projekta financirano EU sredstvima.
 
Otvaranje Poduzetničkog centra Prelog od velike je važnosti za njegovanje povoljne poduzetničke klime u ovom dijelu Hrvatske i pružanje potpore poduzetnicima na svim razinama, kao i onima koji će to tek postati, možda baš zahvaljujući ovom centru. Ne sumnjam da će centar uvelike pomoći i u što je moguće efektnijem iskorištavanju bespovratnih potpora, što će rezultirati zadržavanjem kvalitetne radne snage i stvaranjem novih radnih mjesta. Realizacija ovakvih projekata, a onda i aktivnosti kojima se bave kreiraju dinamično i stimulativno gospodarsko okruženje koje garantira kontinuiran rast i razvoj svih dijelova Hrvatske

izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na otvorenju objekta.
 
Svečanosti otvorenja Poduzetničkog centra Prelog prethodio je posjet Dječjem vrtiću Prelog, čija je rekonstrukcija i dogradnja financirana iz Programa ruralnog razvoja. U Međimurskoj županiji odobreno 14 projekata iz tipa operacije 7.4.1. u visini ugovorene potpore od 67 milijuna kuna, a 11 projekata odnosi se na ulaganja u dječje vrtiće. Ukupno je kroz dva natječaja za provedbu tipa operacije 7.4.1 na području cijele zemlje ugovoreno 200 projekata koji se odnose na građenje i/ili opremanje dječjih vrtića s ukupnim iznosom potpore većim od milijardu kuna, a očekivani učinci su kvalitetan predškolski odgoj, povećanje broja obitelji i djece, povećanje broja radnih mjesta, poboljšanje uvjeta za ostanak na ruralnom području, zaustavljanje depopulacijskog trenda te poticanje društveno-gospodarskog rasta.
 
Program ruralnog razvoja u gradu Prelogu
Kada govorimo u ukupnim ulaganjima na području grada Preloga iz Programa ruralnog razvoja od početka provedbe, iz Mjere 4 „Ulaganja u fizičku imovinu“ ugovorena su 2 korisnika za ulaganja u zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva u cilju smanjenja štetnog utjecaja na okoliš (4.1.2.) ukupne vrijednosti 193 tisuće kuna. U okviru Mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja“ ugovorena su 3 mlada poljoprivrednika (6.1.1.) u ukupnom iznosu ugovorene potpore od 1,1 milijun kuna te su dodijeljene 2 potpore za razvoj malih poljoprivrednih gospodarstava (6.3.1.) u iznosu ugovorene potpore od 223 tisuće kuna.

Također, grad Prelog je u okviru mjere 7 ostvario potporu od 4 milijuna kuna za gradnju nerazvrstane ceste Industrijska zona Prelog – Istok te mu je odobrena potpora za rekonstrukciju i dogradnju dječjeg vrtića u Prelogu, vrijedna 6,7 milijuna kuna. Iz Mjere 8 „Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma“ odobrena su 2 projekta za ulaganja u konverziju degradiranih šumskih sastojina i šumskih kultura (8.5.1.) u iznosu od 528 tisuća kuna, dok je iz Mjere 17 „Upravljanje rizikom“, za osiguranje usjeva, životinja i biljaka (17.1.1.) odobreno 17 zahtjeva ukupne vrijednosti 189 tisuća kuna.
 
Program ruralnog razvoja u Međimurskoj županiji
Od početka provedbe Programa ruralnog razvoja do sada je za Međimursku županiju ugovoreno 326,8 milijuna kuna te je isplaćeno 149,4 milijuna kuna, dok je broj očekivanih novih radnih mjesta iz dosad ugovorenih projekata (mjere 4 i 6) 73. U Međimurskoj županiji je u okviru mjere 4 koja omogućava brojna ulaganja, između ostalog i nabavu mehanizacije, strojeva i opreme ugovoreno 70 projekata u vrijednosti 105 milijuna kuna, dok je iz mjere 6 „Razvoj poljoprivrednih gospodarstva i poslovanja“ iz tipa operacije 6.1.1. „Potpora mladim poljoprivrednicima“ ugovoren 41 korisnik sa ukupnim iznosom potpore od 14,4 milijuna kuna, iz tipa operacije 6.2.1. „Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnom području“ ugovoreno je 11 korisnika sa ukupnim iznosom potpore od 4 milijuna kuna, a za 51 korisnika ugovoren je ukupni iznos potpore od 5,7 milijuna kuna iz tipa operacije 6.3.1. „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“.
 
Najveći udio ukupno ugovorenih sredstava u Međimurskoj županiji, čak trećina, odnosi se na investicijsku mjeru 7 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“, pa je u okviru tipa operacije 7.1.1. „Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima“ ugovoreno 15 projekata u vrijednosti 1,3 milijuna kuna, dok su u okviru tipa operacije 7.2.1. „Sastavljanje i ažuriranje planova za razvoj jedinica lokalne samouprave i naselja u ruralnim područjima“ ugovorena 4 projekta u vrijednosti 11,8 milijuna kuna. Iz tipa operacije 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“ odobreno je 9 projekata u Međimurskoj županiji, vrijednih 28,6 milijuna kuna. Također, na 1. natječaju za tip operacije 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ odobreno je 10 projekata u vrijednosti 48,8 milijuna kuna te 4 projekta ukupne vrijednosti 18,5 milijuna na 2. natječaju za isti tip operacije.

Pisane vijesti