Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/20220922083228_IMG_4750.jpg
  • Slika
Ministrica poljoprivrede Marija Vučković s ravnateljicom Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Sandrom Zokić i ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić boravila je u radnom posjetu Dubrovačko-neretvanskoj županiji u petak 22. rujna 2023. godine.
Tim povodom, ministrica Vučković je u nazočnosti župana Nikole Dobroslavića i zamjenika župana Joška Cebala, načelniku Općine Konavle Božu Lasiću uručila Odluku o odabiru područja na kojem će se provesti komasacija.

Po uručenju navedene odluke, župan Nikola Dobroslavić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darja Sokolić potpisali su Sporazum o suradnji za projekt pokušališta za mandarine i druge agrume.

‘Ovo je vrlo važna odluka i želim čestitati i zahvaliti Općini Konavle i Dubrovačko-neretvanskoj županiji na ovom iznimnom uspjehu i nastojanjima u realizaciji komasacije Konavoskog polja. Činimo velike korake naprijed u realizaciji strateških projekata. Moram istaknuti i svoje zadovoljstvo projektom pokušališta i uspostavom Centra za agrume u dolini Neretve. Riječ je o pokusnim nasadima agruma na kojima će se, uz pomoć znanosti i struke, testirati sorte, kao i nove tehnologije i tehnike. Dolazit će se do utemeljenih zaključaka u svrhu proizvodnje i trženja agruma i na kraju konkurentnosti neretvanskih agruma koji čine najveći dio, odnosno više od 90 posto hrvatske proizvodnje’, istaknula je ministrica Marija Vučković.

Župan Nikola Dobroslavić iskazao je zahvalnost Ministarstvu poljoprivrede na podršci u svim važnim projektima za Dubrovačko-neretvansku županiju u kojoj je, nakon turizma, poljoprivreda najvažnija gospodarska grana.

‘Obaveza Dubrovačko-neretvanske županije je pronaći zemljište i sredstva, a HAPIH će osigurati stručnu komponentu, to jest odabir i testiranje novih sorti te preporuku proizvođačima što saditi u budućnosti. Ministarstvo poljoprivrede, kako smo dogovorili, nosit će financijska sredstva za izgradnju budućeg Centra za agrume’, rekao je župan.

Načelnik Konavala Božo Lasić istaknuo je kako priprema projekta komasacije Konavoskog polja traje više od dvije godine te kako je riječ o prvoj komasaciji u Republici Hrvatskoj nakon dugog niza godina.

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić kazala je kako je potpisani sporazum s Dubrovačko-neretvanskom županijom temelj za napredak suradnje u cilju razvoja proizvodnje agruma u ovom području.

Današnjem sastanku i potpisivanju nazočili su i pročelnica Upravnog odjela za poslove Župana i Županijske skupštine Žaklina Marević, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Ivana Radić, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj, gospodarstvo i EU fondove Općine Konavle Perica Pušić.


Foto:Dubrovačko-neretvanska županija

Pisane vijesti