Ministri Vučković i Horvat u radnom posjetu Međimurskoj županiji

  • Slika /slike/Priopcenja/M10.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat su u petak, 7. svibnja 2021. godine, posjetili Međimursku županiju pri čemu su u nazočnosti tajnika kabineta ministra Horvata Gorana Gotala te saborskog zastupnika Ljubomira Kolareka posjetili tvrtku Toni d.o.o., pogon Vajde te Wine Camp Hažić. Također, ministri su posjetili Vinariju Tomšić gdje je održan sastanak s međimurskim vinarima. 

Tvrtka Toni d.o.o., koju su ministrica Vučković i ministar Horvat posjetili u Općini Donji Kraljevac, već se dugi niz godina bavi kooperacijom, otkupom, sušenjem i skladištenjem žitarica, a nakon što su digitalizirali pogon, postali su prepoznatljivi na području sjeverozapadne Hrvatske i ostvarili veliki probitak pružajući usluge sušenja i skladištenja žitarica.

Također, prilikom radnog posjeta Međimurskoj županiji ministrica Vučković i ministar Horvat u Čakovcu su obišli pogon Vajde koji se, s obzirom na količine sirovine obrađene u klaonici, kao i količine proizvedenih mesnih prerađevina, ubraja među najveće mesoprerađivače u Hrvatskoj. Korisnici su Programa ruralnog razvoja, a u tijeku je i projekt fotonaponske elektrane.

Ministri su posjetili i novootvoreni Wine Camp u sklopu OPG-a Hažić, poznatog po proizvodnji jabuke i prerađevina od jabuke te proizvodnji kvalitetnih i vrhunskih bijelih vina. OPG Hažić korisnik je brojnih mjera Programa ruralnog razvoja, a realizacija projekta Wine Campa potpomognuta je sredstvima operacije 6.4.1. Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima.

Radni posjet Međimurskoj županiji zaključen je sastankom u Vinariji Tomšić u Općini Štrigova s međimurskim vinarima na temu Vinske omotnice i carinskog skladištenja vina prilikom kojeg je ministrica Vučković istaknula kako je „putem Nacionalnog programa pomoći sektoru vina do sada u ovoj županiji odobrena potpora od 7,7 milijuna kuna kojom su realizirani projekti vrijedni čak 28,7 milijuna kuna“ te istaknula kako je Ministarstvo poljoprivrede u svjetlu koronakrize osiguralo kontinuitet pomoći nastavkom provedbe kriznih mjera Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina, ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna.

Ministar Horvat istaknuo je da Međimurje i poljoprivreda jednostavno ne idu jedno bez drugoga: "Tijekom današnjeg radnog posjeta Međimurju mogli smo se itekako uvjeriti da sve mjere koje osmišljava i provodi Ministarstvo poljoprivrede idu u prilog tome da zadržimo zaposlenost i povećamo produktivnost u segmentu poljoprivredne proizvodnje. Nove financijske omotnice koje se ovih dana pripremaju, prvenstveno Vinska omotnica, sigurno će u velikom dijelu i međimurskim vinarima dati priliku da podignu svoju konkurentnost kroz nove investicije."

Do sada je iz Programa ruralnog razvoja u Međimurskoj županiji isplaćeno više od 324 milijuna kuna od 488 milijuna kuna odobrene potpore putem više od 6 tisuća investicijskih projekata. U okviru Mjere 7 za temeljne usluge i obnovu sela, ugovorena su 44 projekta vrijednosti veće od 124 milijuna kuna, u što je, između ostalog, uključeno 4 ulaganja u građenje javnih sustava za vodoopskrbu, odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, 9 ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta te čak 11 ulaganja u dječje vrtiće.

Pisane vijesti