Ministarstvo poljoprivrede financira radove održavanja šumskih cesta na području primorske Hrvatske

Slika /slike/Priopcenja/sume1912023.jpg
Ministarstvo poljoprivrede je u četvrtak, 19. siječnja 2023., objavilo Javni poziv za podnošenje zahtjeva za financiranje radova održavanja šumskih cesta u šumama malih šumoposjednika za 2023. iz sredstava naknade za korištenje općekorisnih funkcija šuma, i to isključivo na području primorske Hrvatske. Prema ovom Javnom pozivu, primorska Hrvatska obuhvaća Istarsku, dio Primorsko - goranske (općine Mošćenička Draga, Lovran, Matulji, Klana, Viškovo, Jelenje, Čavle, Kostrena, Vinodolska općina, gradove Opatija, Kastav, Rijeka, Bakar, Kraljevica, Crikvenica, Novi Vinodolski i sve otoke), dio Ličko - senjske (općinu Karlobag, gradove Novalja i Senj), Zadarsku, Šibensko - kninsku, Splitsko - dalmatinsku i Dubrovačko - neretvansku županiju.

Prihvatljiv podnositelj je mali šumoposjednik (s površinom šuma i / ili šumskog zemljišta do 20 ha) koji ima šumu i / ili šumsko zemljište na području katastarske općine u kojoj se cesta nalazi i udruga privatnih šumoposjednika upisana u Registar udruga Republike Hrvatske.
 
Cilj provedbe ovog Javnog poziva je povećanje otvorenosti šuma u šumama privatnih šumoposjednika u svrhu zaštite od požara i ispunjavanja ostalih zadaća gospodarenja šumama i šumskim zemljištem.
 
Gotovo polovica kopnene površine Republike Hrvatske pokrivena je šumama i šumskim zemljištima pa zbog višestrukih vrijednosti koje pružaju šumski ekosustavi nužno je provoditi i aktivnu zaštitu od požara koji u okruženju vidljivih klimatskih ekstrema i promjena predstavljaju jednu od najvećih ugroza. Požari predstavljaju stalnu opasnost ekološkim sustavima, infrastrukturi i ljudskim životima te je ovaj Javni poziv dio aktivnosti na području protupožarne preventive i smanjenja požarnog opterećenja na posebno ugroženom primorskom prostoru Republike Hrvatske.
 
Rok za podnošenje prijave traje do 20. ožujka 2023.
 
Javni poziv je dostupan na poveznici.

Pisane vijesti