Ministar Tomislav Tolušić u službenom posjetu Državi Izrael

Slika /arhiva/datastore/imagestore/780x400/780x400_152586429702-96.jpg

Ministar Tomislav Tolušić u dvodnevnom je službenom posjetu Državi Izrael na poziv izraelskog ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Urija Ariela. Povod posjeta je održavanje 20. Međunarodnog sajma Agritech u Tel Avivu. Sajam se održava svake treće godine i najveći je sajam poljoprivrede, navodnjavanja i inovacija u tim područjima u široj regiji.

U sklopu Sajma organizirani su okrugli stolovi na kojima se raspravljalo o položaju obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u klimatski nepovoljnim područjima i o njihovoj ulozi u svjetskoj poljoprivrednoj proizvodnji.

Ministar Tolušić sudjelovao je u ministarskom panelu zajedno s domaćinom ministrom Arielom na kojem se govorilo o ulozi navodnjavanja u poljoprivrednoj proizvodnji.

Bilateralni sastanak ministra Tomislava Tolušića i ministra Urija Areila potvrdio je dosadašnja nastojanja o jačanju suradnje u području navodnjavanja, inovativne poljoprivredne proizvodnje i razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda.

Hrvatsko izaslanstvo prisustvovalo je svečanom obilježavanju 60 godina postojanja izraelske agencije za razvoj međunarodne suradnje MAHSAV koje je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Države Izrael.

„Hrvatska i Izrael imaju iste ciljeve, a to je održiva poljoprivredna proizvodnja uz visoke standarde očuvanja okoliša. Dobro je poznato da je Izrael od pustinje napravio uspješnu poljoprivrednu priču sustavima navodnjavanja. Mi ne moramo navodnjavati pustinju, ali moramo navodnjavati jer je to jedan od načina borbe protiv nepredvidljivosti klimatskih promjena i jedan od preduvjeta povećanja dohotka po hektaru. Moj domaćin ministar Ariel potrudio se pokazati nam različite primjere sustava navodnjavanja, njihove prednosti i nedostatke. Održali smo sastanke s najznačajnijim izraelskim i svjetskim tvrtkama u području dizajna i implementacije modernih rješenja navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta i razvoja tzv. pametne poljoprivrede. Naravno, nećemo se zadržati samo na razmjeni informacija, već uskoro krećemo s konkretnim aktivnostima u cilju povećanja navodnjavanih poljoprivrednih površina. To je uvjet bez kojeg se ne može, pri čemu ćemo koristiti iskustva najboljih. Radimo i na povećanju razmjene poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Hrvatski vinari i prehrambena industrija već su prisutni na izraelskom tržištu i svoju su proizvodnju prilagodili potrebama ovdašnjih potrošača. Očekujem da će Izrael uskoro postati jedno od značajnijih izvoznih tržišta za naše proizvode i u tom smislu smo se potrudili prezentirati upravo one proizvode za koje Hrvatska ima komparativne prednosti, a Izrael ih treba.\"

izjavio je ministar Tomislav Tolušić u Tel Avivu.

 



Stranica